Z Centra SEŽ na IV. ECD

Z Centra SEŽ na IV. ECD

Jedným z programových centier na IV. evanjelických cirkevných dňoch v Spišskej Novej bolo Centrum Spoločenstva evanjelických žien (SEŽ). Slúžilo návštevníkom prichádzajúcim na Evanjelický a. v. farský úrad v piatok od 14. hod. a v sobotu celý deň.
Náš program mal niekoľko cieľov: 1. predstaviť evanjelickej verejnosti projekty SEŽ k 500-ročnici Lutherovej reformácie, 2. byť akousi oázou pokoja a občerstvenia uprostred ruchu diania na celocirkevnej slávnosti.

Prvé hodiny prebehli v znamení zriaďovania centra, inštalovaní postupne ôsmich (z 15) obrazov projektu „Gobelín“, čo je vyšívaná história reformácie na Slovensku, a techniky umožňujúcej powerpointové prezentácie oboch projektov, teda i projektu „Reformácia a ženy“. V projekte „Reformácia a ženy ide o výskum v archívoch a starých knižniciach za účelom hľadania historických osobností žien, ktoré pomáhali šíriť reformáciu a obhajovať evanjelickú cirkev v časoch protireformácie. Výskum sa koná v krajinách niekdajšej Dunajskej monarchie v časovom priestore od začiatku Lutherovej reformácie (1517) po Tolerančný patent cisára Jozefa II (1781). Tento medzinárodný projekt zastrešuje Evanjelická akadémia vo Viedni. V rámci projektu sme vlani vydali knihu doc. Dr. Miloša Kovačku Vzácne ženy rodu Révai, ktorú si záujemcovia mohli vziať za dobrovoľný milodar na projekty SEŽ.

Vďaka bratovi farárovi Jaroslavovi Matysovi, jeho manželke, bratovi zborovému dozorcovi a koordinátorke práce žien Tatranského seniorátu Ľubici Sobanskej sa podarilo všetko zvládnuť. Priestory zborového domu v Spišskej Novej Vsi nám umožnili výstavu obrazov v jednej aj prednášky v druhej sále. Mali sme k dispozícii dokonca i menšie priestory ako zázemie pre náš program, ktorý sme si rozvrhli tak, aby nekolidoval so službami Božími jednak kvôli návštevníkom, jednak kvôli tomu, že „naša výstavná sála“ slúžila aj ako šatňa pre farárov pred službami Božími. Znamenalo to na jednej strane pre nás isté obmedzenie, na druhej strane však prílev viacerých návštevníkov.

Program v sobotu vyzeral približne takto:
8:00 – 12:30 Účasť na službách Božích, po nich rozdávanie perníkových rybičiek všetkým návštevníkom. SEŽ ich pripravilo v niekoľkých seniorátoch, spolu vyše päťtisíc. Po návrate na farský úrad bola možnosť diskusie o práci a projektoch SEŽ.
12:30 – Stretnutie vyšívačiek projektu „Gobelín“
13:00 – Praktické ukážky vyšívania obrazov s odborným poradenstvom sestry Emílie Fojtíkovej z Púchova, sestry Jarmily Józsovej z Bratislavy-Prievozu, hlavnej vyšívačky Bratislavského seniorátu, a sestry Vlasty Šúrkovej zo Skalice, hlavnej vyšívačky Myjavského seniorátu, ktorá priniesla už hotový obraz pridelený tomuto seniorátu.
. 14:00 – Prezentácia projektu „Gobelín“ – PhDr. Jana Kepplová, autorka projektu
15:00 – Prednáška o histórii reformácie na Slovensku – prof. Ing. arch. Janka Krivošová, autorka malieb a umelecká garantka projektu 17:00 – Reformácia a ženy - Historický výskum účasti žien na šírení reformácie a obrane Ev. a. v. cirkvi – Mgr. Daniela Horínková predsedníčka SEŽ
18:00 - Práca Spoločenstva evanjelických žien – možnosť diskusie a sprevádzanie návštevníkov s komentármi k jednotlivým obrazom projektu „Gobelín“ – všetky členky projektovej komisie za výdatnej pomoci sestry Ľubice Stehlíkovej zo Skalice. Návštevníci prichádzali priebežne prakticky celé popoludnie. Na prednáškach sa zúčastnilo okolo štyridsať ľudí. Veľmi milé boli návštevy zahraničných hostí, najmä z Nemecka a Rakúska, ktorým sme poskytli výklady v nemčine.

Mnohí návštevníci nám položili otázku, kde bude celá séria pätnástich obrazov po dokončení umiestnená. Nuž, dielo by sme chceli dokončiť v roku 2016, tak aby v roku 2017 mohlo poslúžiť ako putovná výstava tam, kde bude záujem. Už máme niekoľko ponúk v SR i zo zahraničia. Kde bude napokon jeho stála expozícia, ešte nevieme. Domnievame, že by malo byť umiestnené v Evanjelickom múzeu v Bratislave. Zriadenie múzea by bolo skutočne dôstojným počinom ECAV k päťstému výročiu reformácie. Kiež by sa s pomocou Božou uskutočnilo!

Súčasne mali všetci hostia Centra SEŽ príležitosť k občerstveniu, ktoré pripravili sestry z Tatranského seniorátu a najmä sestry z domáceho cirkevného zboru, za čo im patrí naša úprimná vďaka. Pri každom veľkom stretnutí, akokoľvek dobre vopred pripravenom, sa vyskytnú aj nepredvídateľné okolnosti a problémy, ktoré treba pohotovo riešiť. A najväčšia ťarcha práce je vždy na pleciach domácich. Vďaka Pánu Bohu aj za domácich viery v Spišskej Novej Vsi. Vďaka ich obetavosti a krásnemu počasiu sme odchádzali domov s pocitom, že všetko dobre dopadlo. Kiež Pán Cirkvi požehná všetkých, ktorí sa namáhali pre slávu Jeho mena!