Scénické oratório Cyril a Metod na III. ECD

Scénické oratório Cyril a Metod na III. ECD

Nevšedným zážitkom pre všetkých, ktorí prekonali únavu z horúceho dňa plného rôznorodých podujatí v rámci III. evanjelických cirkevných dní, bolo scénické oratórium zo slovanských dejín Cyril a Metod.
Bolo uvedené na hlavnom pódiu na Námestí republiky v Lučenci v sobotu 30. júna večer v rámci III. evanjelických cirkevných dní aj v rámci príprav na oslavy 1150. výročia príchodu bratov Konštantína Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy, ktoré si pripomenieme v budúcom roku.

Autorom libreta na námet prvej slovanskej básne Proglas od Konštantína Filozofa Daniel Hevier; hudbu zložil Ľubomír Horňák. Pod taktovkou dirigenta Rastislava Štúra účinkovali Katarína Štúrová-Juhásová, Terézia Kružliaková-Babjaková, Sisa Lelkeš-Sklovská, Dušan Jarjabek, Otokar Klein, Bruno Oravec, orchester Toccata Art, spevácky zbor Technik a spevokol Laudate z CZ ECAV Bratislava-Petržalka; texty na videoprojekcii interpretoval Štefan Bučko. Náročný projekt mohol byť realizovaný vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, ktoré na III. ECD zastupoval riaditeľ Cirkevného odboru Ján Juran.

Keďže dielo interpretovali sólisti opernej a rockovej scény s hudobným sprievodom symfonického orchestra, rockovej kapely a speváckych zborov, bolo príťažlivé naozaj pre všetky vekové kategórie divákov. Spojenie symfonickej a rockovej hudby, operného a rockového spevu malo vyjadrovať spojenie dvoch svetov – pohanského a kresťanského, ktorý k nám priniesli solúnski bratia Konštantín a Metod. Jednotlivé obrazy nás uviedli do doby pôsobenia vierozvestcov na Veľkej Morave s cieľom vystihnúť zmysel a význam ich misie.

Titulná fotografia: Ivan Dranačka