Primátorka Lučenca a biskup ZD ECAV rokovali o príprave III. evanjelických cirkevných dní

Primátorka Lučenca a biskup ZD ECAV rokovali o príprave III. evanjelických cirkevných dní

V Lučenci u pani primátorky PhDr. Alexandry Pivkovej sa 30. 6. 2011 konalo úvodné rokovanie Mesta Lučenec a ECAV na Slovensku k pripravovaným III. evanjelickým cirkevným dňom (ECD), ktoré ECAV pripravuje na budúci rok.
Jednotlivé podujatia sa budú konať v dňoch 29. júna až 1. júla 2012 v meste Lučenec a vo viacerých cirkevných zboroch Novohradského seniorátu.

Delegáciu ECAV viedol brat dištriktuálny biskup Milan Krivda, ktorého sprevádzali zástupcovia ústredného organizačného výboru brat predseda synody Ivan Mucha, brat zborový farár Ján Rajtok a riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský.

Na úvod zasadnutia dištriktuálny biskup priblížil pani primátorke históriu a zmysel evanjelických cirkevných dní (ECD) a hlavnú tému budúcoročných III. ECD, ktoré budú venované problematike Slovákov žijúcich v zahraničí a otázkam šírenia zvesti slova Božieho v slovenskom jazyku veriacim trvalo alebo dočasne žijúcim mimo územia Slovenska. Zdôraznil, že samotným III. ECD bude predchádzať konferencia, ktorú pripravujeme v dňoch 28. až. 30. júna 2012 v spolupráci s prípravným výborom Združenia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí.

Témou prvého pracovného stretnutia mesta a ECAV boli otázky možnej spoluúčasti mesta Lučenec na príprave tohto podujatia. Ako vyplynulo z diskusie, mesto má dostatok vhodných priestorov na konanie takýchto podujatí a zo strany primátorky bola vyjadrená ochota aktívne sa zapojiť do organizácie jednotlivých akcií III. evanjelických cirkevných dní, na ktorých sa zúčastnia nielen veriaci zo Slovenska, ale očakávame aj hojný počet účastníkov zo zahraničia. Pani primátorka privítala, že i takouto formou sa bude môcť tento určite zaujímavý región Slovenska spropagovať nielen na Slovensku, ale aj v bližšej či vzdialenejšej cudzine.

Mesto Lučenec každoročne pripravuje podujatia Kultúrneho leta a III. ECD na budúci rok sa určite stanú jeho zaujímavou súčasťou a prinesú občanom mesta, ale ostatným návštevníkom sviatočnú duchovnosť do bežného života, alternatívnu – kresťanskú kultúru a najmä slovo Božie, ktoré má moc osloviť, povzbudiť a posilniť.

Galéria k článku