POZÝVAME NA IV. ECD: Zaujímavé výstavy

POZÝVAME NA IV. ECD: Zaujímavé  výstavy

Okrem výstavy Spišskopodhradská synoda v obrazoch a archívnych dokumentoch, o ktorej sme vás už informovali, si v rámci IV. evanjelických cirkevných dní v Spišskej Novej Vsi budete môcť pozrieť aj ďalšie výstavy. Slávnostne otvorené budú v piatok 27. júna o 14.00 hod.
Ľudia spätí s Ježišom Kristom − to bude názov výstavy v koncertnej sále Reduty. Zo zbierok Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou a CZ ECAV Hanušovce nad Topľou ju pripravujú Samuel Bruss a Eva Škarupová-Lašáková. Uvidíte tu bohoslužobné predmety, sakrálne umenie, biblické tlače, vzácne rukopisy aj „staré“ tlače z prostredia evanjelických veriacich z Hanušoviec a blízkeho okolia. Jedinečná zbierka potvrdzuje úprimný vzťah veriacich k životu Spasiteľa Ježiša Krista. Na vernisáži tejto výstavy sa prihovorí generálny dozorca Imrich Lukáč a zaspieva spojený spevokol z Michaloviec a Pozdišoviec.

Ďalej si bude môcť pozrieť putovnú výstavu Ústredného archívu ECAV na Slovensku pod názvom 500 rokov reformácie na Slovensku. Mohli ju vidieť už účastníci III. ECD v Lučenci, ako aj žiaci niektorých evanjelických škôl. Prostredníctvom 15 panelov s fotografiami archívnych dokumentov, historických tlačí atď. sa oboznámite s vieroučným základom Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku a s jej dejinami. Výstavu otvorí generálny biskup Miloš Klátik a zaspieva spevokol z Nitry.

V Galérii umelcov Spiša bude inštalovaná výstava fotografií pod názvom Sviatok sviatkov v Jeruzaleme. Jej autormi sú teológovia − reportéri z Poľsku, ktorí v nej mapujú svoje dojmy zo stretnutia východu so západom, pričom sa sústreďujú najmä na špecifiká slávenia Veľkej noci v evanjelickej a pravoslávnej cirkvi. Na vernisáži sa prihovorí biskup ZD Milan Krivda a zaspieva spevokol z Vyšného Žipova.

Prikladadáme aktualizovaný program IV.ECD (podľa dní)