Podujatia ECD v Galérii umelcov Spiša a koncert VOX AURUMQUE

Podujatia ECD v Galérii umelcov Spiša a koncert VOX AURUMQUE

V sobotu 28. júna od 14.00 do 15.30 hod. sa na šiestich miestach Spišskej Novej Vsi konali diskusné fóra na aktuálne témy. Jedno z nich bolo aj v Galérii umelcov Spiša, kde bola inštalovaná výstava Sviatok sviatkov v Jeruzaleme.
Keďže oblasť Spiša i susedného Šariša sú známe početnými tvorcami evanjelickej duchovnej hudby už zo 17. storočia, jedno z diskusných fór bolo venované práve tejto téme. Fórum o renesančnej a barokovej hudbe spišsko-šarišskej oblasti sa konalo v Galérii umelcov Spiša, kde si účastníci zároveň mohli pozrieť výstavu pod názvom Sviatok sviatkov v Jeruzaleme. Jej autormi boli teológovia z Poľska Roman Pawlas a Slavomír Ostapczuk, ktorí prostredníctvom fotografií zmapovali svoje dojmy zo stretnutia východu so západom a zo slávenia Veľkej noci v evanjelickej a pravoslávnej cirkvi. Na otvorení výstavy v piatok popoludní sa prítomným prihovoril dištriktuálny biskup ZD Milan Krivda aj jeden z autorov fotografií - ev. a. v. farár Roman Ján Pawlas z cirkevného zboru Tomaszow Mazowiecki. Účinkoval spevokol CZ ECAV Spišská Nová Ves.

Diskusné fórum o hudbe Spiša, na ktoré sme osobitne pozvali našich zborových kantorov a dirigentov cirkevných spevokolov, otvoril Mgr. art. Igor Grega, predseda Združenia evanjelických kantorov. S prednáškou na tému významu ev. a. v. kantorátov na Spiši pre rozvoj renesančnej a barokovej hudby vystúpila PhDr. Janka Petőczová, CSc., z Ústavu hudobnej vedy SAV. O interpretácii vybraných diel zo 17. storočia hovorila Mgr. art. Hana Schlosserová. Obidve odborníčky svoje rozsiahle vystúpenia doplnili videoprezentáciami a zvukovými ukážkami, a tak na diskusiu z časových dôvodov ostal čas až po oficiálnom ukončení fóra.

Hanu Schlosserovú totiž ešte čakala skúška s jej vokálnym súborom VOX AURUMQUE, ktorý o 19.00 hod. uviedol výnimočný koncert zostavený z diel evanjelických skladateľov 17. storočia zo spišsko-šarišskej oblasti pod názvom MUSICA SCEPUSII – THESAURUS NOSTER (Hudba Spiša – náš poklad). Spišskonovoveským evanjelickým kostolom, ktorý sa vyznačuje výbornou akustikou, zneli skladby od autorov, ako sú T. Gosler, G. Wirsinger, J. Schimbrackius a Z. Zarewutius, doslova nadpozemsky a pôsobili na poslucháčov ako balzam na dušu.

Galéria k článku