Pásmo z poézie evanjelických klasikov

Pásmo z poézie evanjelických klasikov

Poézia z Tranoscia – tak znel názov literárneho pásma, ktorým účastníkov IV. evanjelických cirkevných dní v sobotu 28. júna oslovilo liptovskomikulášske evanjelické vydavateľstvo.
V priestoroch historickej sály spišskonovoveskej Reduty zneli básne významných literátov – Juraja Tranovského, Martina Rázusa, Zlatice Oravcovej, Márie Rázusovej-Martákovej a Andreja Hajduka. Išlo o výber zo zbierok, ktoré týmto autorom vyšli práve v Tranosciu.

Pásmo zostavila a moderovala seniorka Liptovsko-oravského seniorátu Katarína Hudáková, básne recitovali Jozef Lapšanský a Magdaléna Kráľová zo Spišskej Novej Vsi. Program obohatilo vystúpenie Petržalského oktetu pod vedením Evy Kolesárovej; predstavili sa i spojené spevokoly z Michaloviec a Pozdišoviec, ako aj Pukanca a Bohuníc.

Tranoscius na cirkevných dňoch ocenil i autorský tím, ktorý sa podieľal na rozsiahlom projekte tvorby učebníc evanjelického náboženstva. Cenu Ľudovíta Šenšela z rúk riaditeľa vydavateľstva Ľubomíra Turčana a predsedu Predstavenstva Tranoscia, a. s., Dušana Vagaského prevzali autori, ilustrátori, fotografi, grafici aj všetci ostatní, ktorí sa podieľali na príprave učebníc.

Viac o Cene Ľudovíta Šenšela sa dočítate v ďalších číslach EPST aj na www.ecav.sk.

Galéria k článku