Hlavné služby Božie IV. evanjelických cirkevných dní

Hlavné služby Božie IV. evanjelických cirkevných dní

Vyše tritisíc veriacich sa zúčastnilo na hlavných službách Božích IV. evanjelických cirkevných dní. Tí, ktorí sa nezmestili do kostola, sledovali priebeh služieb Božích na veľkoplošnej obrazovke na hlavnom pódiu. Slávnostné služby Božie v priamom prenose vysielala RTVS − Slovenská televízia.
Slávnostnou kázňou slova Božieho na text Ž 133, 1 a 1J 3, 13 – 18 poslúžil brat generálny biskup Miloš Klátik. Vyzdvihol význam druhej zákonodarnej synody evanjelikov a. v. na území dnešného Slovenska, ktorá sa pred 400 rokmi konala v neďalekom Spišskom Podhradí. Pripomenul, že ústredným citátom Spišskopodhradskej synody boli slová 133. žalmu „Hľa, aké dobré, aké milé je to, keď bratia spolu bývajú!“, ktoré odzrkadľovali skutočnosť, že napriek rôznym ťažkostiam sa evanjelici na východnom Slovensku dokázali zorganizovať v podobe superintendencií.

„Život kresťana má byť cieľavedomým uskutočňovaním kresťanských zásad, toho, čo nás učí celé Písmo sväté,“ zdôraznil brat generálny biskup a vyzval, aby sme sa všetci zamysleli nad svojím postojom k blížnym, k ľuďom, s ktorými žijeme v jednej rodine, v jednom cirkevnom zbore, v jednej cirkvi, k ľuďom, s ktorými sa stretávame v práci, v škole, v spoločnosti. Príkladom rozhodovania a konania kresťana nám má byť život Pána Ježiša Krista, ktorého postoje a konanie mali základ v láske k Bohu i k ľuďom. Učme sa láske, akou miluje Ježiš Kristus. „Tak ako to zdôrazňuje apoštol Ján: nemilujme slovom ani jazykom, ale skutkom a opravdivo. Nech nám Trojjediný Pán Boh dáva k tomu vieru, lásku a múdrosť zhora, aby sme aj v spoločenstve cirkvi, v spoločenstve bratov a sestier v Ježišovi Kristovi boli spojení láskou. A to aj napriek tomu, že sme rôzni, s rôznymi prejavmi viery, s rôznou povahou aj s rôznymi názormi na riešenie konkrétnych záležitostí. Ale sme pokrstení v meno Trojjediného Pána Boha. Sme ratolesťami toho istého vínneho kmeňa – Pána Ježiša Krista, žijeme a trváme z Božej lásky a milosti. Preto nesmieme opúšťať vysoké etické hodnoty kráľovstva Božieho. Boh je láska. A On chce aby sme svet napĺňali skutočnou kresťanskou láskou a porozumením,“ povedal brat generálny biskup v závere kázne.

Po kázni a piesni Petržalského oktetu sa chrámovému zhromaždeniu prihovoril primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Voľný, ktorý privítal účastníkov cirkevných dní na pôde ich mesta a krátko ich oboznámil s jeho históriou i súčasnosťou. Evanjelický cirkevný zbor v Spišskej Novej Vsi predstavil domáci zborový farár Jaroslav Matys.

Tajomníčka GBÚ Daniela Veselá predstavila laureátov Ceny Leonarda Stöckela za rok 2013 - prof. h. c. prof. Ing. Ondreja Hronca, DrSc., a ev. a. v. farára ThMgr. Jána Lacka. Potom riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský oznámil oferu, ktorá podľa uznesenia Generálneho presbyterstva ECAV na Slovensku bude venovanú Slovenskému evanjelickému cirkevnému zboru a. v. v Budapešti a Celoštátnej slovenskej duchovnej službe Evanjelickej cirkvi v Maďarsku v súvislosti so zamýšľanou prípravou V. evanjelických cirkevných dní v rámci X. stretnutia kresťanov v Budapešti 21. – 26. júna 2016.

Na službách Božích sa zúčastnili predsedníctva cirkvi, dištriktov a seniorátov, veľký počet evanjelických duchovných, predstavitelia kresťanských cirkví na Slovensku, vzácni hostia zo sesterských cirkví z Česka, Nemecka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Ruska, ako aj primátor mesta Spišská Nová Ves a ďalší predstavitelia štátnej správy a samosprávy.

Na slávnostných službách Božích liturgovali generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, dištriktuálni biskupi Milan Krivda a Slavomír Sabol, senior Roman Porubän, Ján Hruška, Ján Velebír a zborový farár Jaroslav Matys, predseda ZED. Kantoroval Mgr. art. Igor Grega z CZ ECAV Spišská Nová Ves. Spevom v rámci služieb Božích poslúžili viaceré zborové spevokoly: Komorný zbor pri CZ ECAV Senica, Spevokol CZ ECAV Nitra, Petržalský oktet, Spojený spevokol Považského seniorátu a Posaunenchor z CZ ECAV Mníšek nad Hnilcom.

Soli Deo gloria!

Galéria k článku