Zasa bližšie k III. ECD v Lučenci

Zasa bližšie k III. ECD v Lučenci

Zasadnutie ústredného organizačného výboru III. evanjelických cirkevných dní v Lučenci, ako aj III. konferencie slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí vo Veľkom Krtíši sa konalo 20. januára 2012 vo Veľkom Slavkove. Súčasťou podujatia bol aj pohľad na slnkom zaliate tatranské končiare...
Na stretnutí sa zúčastnila aj sestra Janka Haluková z Evanjelickej a. v. cirkvi v ČR, členka medzinárodného prípravného tímu konferencie zahraničných Slovákov.

Zasadnutie viedol riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský, ktorý je zároveň predsedom prípravného tímu oboch podujatí za ECAV. V úvode osvetlil zámery a ciele našich evanjelických cirkevných dní, ktoré nadväzujú na tradíciu festivalov evanjelickej mládeže a známy Kirchentag, ktorý pripravujú nemecké evanjelické cirkvi. Formou videoprezentácie priblížil aj krátku históriu našich cirkevných dní (I. ECD sa konali v rámci Stretnutia kresťanov šiestich národov v Bratislave v r. 2008, II. ECD boli súčasťou osláv 400. výročia konania Žilinskej synody v r. 2010 v Žiline), ako aj konferencií slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí (prvá bola v r. 2008 v Prahe, druhá v r. 2010 v Nadlaku). Súčasťou prezentácie bola aj výstavka tlačovín a spomienkových predmetov, ktoré na GBÚ pripravili k predchádzajúcim cirkevným dňom v Bratislave a Žiline.

Potom predseda prípravného tímu podrobne informoval o prípravách na uvedené podujatia, o zabezpečení ubytovania v hoteloch, na internátoch i v súkromí a predstavil predbežný program oboch podujatí.

III. konferencia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí sa bude konať vo Veľkom Krtíši 27. – 29. júna 2012 na tému „Neopustím vás ako siroty, prídem k vám.“ J 14, 18). Organizuje ju Prípravný výbor Združenia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí a ECAV na Slovensku v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí a mestom Veľký Krtíš. Cieľom konferencie je založiť Združenie slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí.

III. evanjelické cirkevné dni sa budú konať od 29. júna do 1. júla 2012 v Lučenci. Témou tohtoročných cirkevných dní je biblický verš zo Žalmu 33, 12a: „Blahoslavený národ, ktorému Hospodin je Bohom.“ Organizuje ich ECAV na Slovensku v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom, Maticou slovenskou a mestom Lučenec.

Galéria k článku