Z hlavných služieb Božích na V. ECD

Z hlavných služieb Božích na V. ECD

Vo štvrtok 7. júla 2016 od 10.00 hod. sa na V. evanjelických cirkevných dňoch v monumentálnych priestoroch Veľkého evanjelického a. v. chrámu Božieho v Békešskej Čabe konali slávnostné služby Božie. Snímala ich Maďarská televízia v spolupráci s RTVS – Slovenskou televíziou; odvysielané budú v nedeľu 17. júla 2016 o 10.00 hod.
Slávnostným kazateľom slova Božieho v preplnenom békešskočabianskom chráme Božom bol generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik. Spolu s ním liturgovali dištriktuálni biskupi Milan Krivda a Slavomír Sabol a biskup Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku Samuel Vrbovský. Virtuózne kantoroval Janko Siroma; na trúbke hral Miroslav Ponjičan a na husliach Jaroslav Hornjak, obaja študenti EBF UK v Bratislave. Program týchto, ako aj ostatných služieb Božích pripravila osobná tajomníčka generálneho biskupa Oľga Klátiková.

Generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik na úvod slávnostnej kázne poďakoval Pánu Bohu, že dával silu, trpezlivosť a vytrvalosť všetkým, ktorí na príprave týchto V. evanjelických cirkevných dní pracovali takmer dva roky, a tak teraz môžeme byť v tomto Veľkom evanjelickom chráme Božom, ktorý postavili naši predkovia a ktorý je najväčším murovaným evanjelickým chrámom Božím v strednej Európe. Podčiarkol, že sme sa tu stretli ako bratia a sestry v Pánovi Ježišovi Kristovi nielen preto, aby sme sa porozprávali a prežili príjemné dni, ale predovšetkým preto, aby sme spoločne oslavovali Trojjediného Pána Boha – tak, ako o tom hovorí aj biblické motto V. ECD zo Ž 119, 46: „O Tvojich svedectvách chcem hovoriť, pred kráľmi sa nezahanbím.“
V kázni na text z 2M 3, 1 – 7. 10 – 14 sa generálny biskup zamýšľal nad situáciou, v ktorej sa ocitol Mojžiš pri stretnutí s Bohom. Povedal, že aj my, dnešní kresťania, sa neraz ocitneme v ťažkej situácii, no na rozdiel od Mojžiša sa môžeme pozerať do budúcnosti s istotou, ktorá je podopretá a zdôvodnená obeťou života a vzkriesením Pána Ježiša Krista – tak to cítili aj naši predkovia, ktorí aj v časoch prenasledovania ostali verní Pánu Bohu a cirkvi. Aj Mojžiš „tvárou v tvár svätému Bohu spoznáva svoju hriešnosť a nehodnosť k povolaniu, k veľkej úlohe, ktorú mu Boh zveruje. No Pán Boh každého, komu dáva úlohu, sám posilňuje, požehnáva svojou milosťou, pomáha mu a sprevádza ho v jeho poslaní. Tak aj Mojžišovi na jeho pokoru odpovedá: Ja budem s tebou!... – To je zasľúbenie pre každého, kto počúva Božie volanie a v pokore prijíma úlohy, ktoré mu Pán Boh dáva. To je zasľúbenie pre Pánovu cirkev i pre každého z nás. Nemusíme sa báť, veď Pán Boh je s nami! S Jeho pomocou žime teda v úprimnej posvätnej úcte pred Ním, v istote viery a v pokornom poznávaní seba samých,“ povedal generálny biskup na záver svojej kázne.

Chrámové zhromaždenie pozdravil aj generálny dozorca ECAV na Slovensku Imrich Lukáč. Prihovoril sa i vzácny hosť V. ECD − generálny tajomník Svetového luteránskeho zväzu Martin Junge. Vo svojom príhovore vyjadril radosť, že môže byť medzi evanjelikmi, ktorí sa zhromaždili pri príležitosti V. slovenských evanjelických cirkevných dní, a odovzdal pozdravy zo Svetového luteránskeho zväzu. Vychádzajúc Ježišovho zasľúbenia „... kde sa dvaja alebo traja zhromaždili v mojom mene, tam som medzi nimi“ (Mt 18, 20), povedal: „Zišli sme sa tu, v Békešskej Čabe, aby sme si uvedomili hlboký zmysel našej jednoty. Je to preto, lebo On je Ten, ktorý nás povolal, ktorého vyznávame ako svojho Pána, o ktorom svedčíme a ku ktorému nás povoláva naša spoločná viera. Nie sme si navzájom cudzincami, ale skrze Božie konanie sme sa stali bratmi a sestrami. Pán Ježiš nás vyzýva, aby sme si pripomínali hĺbku viery. Našu vieru nemôžeme žiť v izolácii. Nemôžeme ísť svojou vlastnou cestou, keď putujeme s Bohom a svedčíme o Kristovi v našom svete. Viera znamená hlboký vzťah, viera znamená dialóg. Ak veríme Ježišovmu zasľúbeniu, že keď sa stretávame v Jeho mene, keď sme jeden s druhým v kontakte a vo vzájomnom dialógu, potom sa sám Pán Ježiš Kristus nachádza v našom strede.“

V rámci hlavných služieb Božích bola udelená Cena Leonarda Stöckela za rok 2015 Mgr. Michalovi Hudákovi, evanjelickému a. v. farárovi vo výslužbe, bývalému seniorovi Liptovsko-oravského seniorátu ECAV na Slovensku, za celoživotnú aktívnu a vernú prácu v cirkvi v oblasti náboženstva. Ocenenie prevzal jeho syn MUDr. Ivan Hudák, ktorý zároveň prečítal jeho pozdravné posolstvo.

V rámci služieb Božích s veľkým citom zaspieval ženský komorný spevácky zbor Nádej z CZ ECAV Veľký Krtíš pod taktovkou Lívie Hruškovej. Zážitkom bolo aj vystúpenie Spojeného spevokolu Považského seniorátu, ktorý tentoraz spieval spolu s členmi spevokolu z Pivnice (SECAV v Srbsku) pod vedením Jozefa Havrilu ml., zborového farára v Podlužanoch.

Po Áronovskom požehnaní, ktoré chrámovému zhromaždeniu udelil generálny biskup Miloš Klátik, zaznela evanjelická hymna Hrad prepevný. Mohutný spev tejto piesne od nášho reformátora Martina Luthera, ktorý znel z hrdiel a sŕdc vyše troch tisícok evanjelikov, určite zostane trvalým zážitkom pre všetkých zúčastnených a stane sa pre nich povzbudením vo viere aj povzbudením k spolupatričnosti evanjelikov na celom svete.

Fotografie: Edita Škodová