Výstava Spišskopodhradská synoda na ECD

Výstava Spišskopodhradská synoda na ECD

Pri príležitosti 400. výročia konania synody v Spišskom Podhradí bola v priestoroch Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi otvorená výstava pod názvom Spišskopodhradská synoda v obrazoch a archívnych dokumentoch. Verejnosti bude prístupná až do 31. augusta 2014.
Na slávnostnom otvorení sa prítomným prihovorili Slavomír Sabol, biskup VD, a Bernadeta Kiczková, zástupkyňa riaditeľky Múzea Spiša.
V rámci vernisáže odzneli prednášky, ktoré priblížili okolnosti, postavy, dokumenty a priebeh konania synody v roku 1614. Božena Malovcová, riaditeľka Štátneho archívu v Levoči – pobočka Poprad, prednášala na tému Závery Spišskopodhradskej synody z roku 1614 a jej význam pre rozvoj evanjelickej a. v. cirkevnej správy na východe krajiny. Druhou prednáškou, ktorá mala názov Život evanjelikov v zálohovaných mestách pred Spišskopodhradskou synodou a po nej, poslúžila Zuzana Kollárová zo Štátneho archívu v Levoči – pobočka Poprad. Po poslednej prednáške archivára Východného dištriktu a kurátora výstavy Miloša Kožleja s názvom Peter Zabler a „Matricula ordinatorum“. Superintendencie piatich slobodných kráľovských miest Horného Uhorska 1614 – 1741 bola výstava sprístupnená verejnosti.

Otvorenie moderoval Marek Cingeľ, farár v cirkevnom zbore v Richvalde. Spevom poslúžil spevokol Sion z cirkevného zboru v Stredných Plachtinciach.

Na výstave sú prezentované portréty a životopisy postáv, ktoré mali na konanie synody zásadný vplyv. Súčasťou expozície sú aj archívne dokumenty, ktoré sa týkali synody (napr. zápisnica zo synody) a rôzne ďalšie exponáty.

FOTO: Monika Dobšinská, Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi

Galéria k článku