V. evanjelické cirkevné dni aj X. stretnutie kresťanov v Budapešti sa skončili

V. evanjelické cirkevné dni aj X. stretnutie kresťanov v Budapešti  sa skončili

Po ranných službách Božích v piatok 8. júla 2016 mnohí účastníci V. evanjelických cirkevných dní v Békešskej Čabe odcestovali na X. stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy do Budapešti, kde sa k nim pripojili ďalší evanjelici, ktorí tam pricestovali rovno zo Slovenska.
Na našich V. slovenských evanjelických cirkevných dňoch v Békešskej Čabe sa v rámci ich konania od stredy 6. júla do piatka 8. júla 2016 zúčastnilo spolu vyše päťtisíc evanjelikov. Okrem veriacich zo Slovenska vo veľkej miere využili možnosť zúčastniť sa na týchto cirkevných dňoch mnohí slovenskí evanjelici z Maďarska, zo Srbska, z Rumunska, Chorvátska a Česka. Okrem toho do Békešskej Čaby prišli početní hostia z Nemecka, zo Švédska, z Fínska, Estónska a ďalších krajín.

Po prvý raz v histórii sa slovenské evanjelické cirkevné dni konali mimo územia Slovenska. Za miesto ich konania bola zvolená Békešská Čaba, nakoľko leží neďaleko hraníc s Rumunskom, so Srbskom a s Chorvátskom a v minulosti bola veľmi významným centrom slovenských evanjelikov.

V Békešskej Čabe sa nachádza najväčší murovaný evanjelický chrám v strednej Európe. Tento tzv. Veľký kostol postavili slovenskí evanjelici (posvätili ho v roku 1824) a má kapacitu 3600 miest na sedenie. Vedľa neho stojí Malý kostol, postavený v roku 1745, do ktorého sa zmestí asi 700 veriacich. Účasť na službách Božích v týchto po dlhom čase opäť naplnených kostoloch a mohutný spev nábožných piesní zaznievajúci z tisícok hrdiel zúčastnených evanjelikov – to bol pre všetkých určite zážitok na celý život.

Na otváracích službách Božích kázal predsedajúci biskup Evanjelickej cirkvi v Maďarsku (MEE) Péter Gáncs; na hlavných službách Božích kázal generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik; prihovoril sa i generálny tajomník Svetového luteránskeho zväzu Martin Junge, veľvyslanec SR v Maďarsku Rastislav Káčer a ďalší hostia. Liturgovali duchovní ECAV aj duchovní zo zahraničia, spievali cirkevné spevokoly zo Slovenska aj z ostatných zúčastnených cirkví, ktoré sa predstavili aj v bohatom duchovno-kultúrnom programe.

V rámci diskusných fór sa hovorilo o blížiacom sa 500. výročí reformácie, o problémoch cirkvi v súčasnosti, ako aj o vplyve reformácie na národné povedomie. Juraj Sarvaš prezentoval poeticko-dramatickú kompozíciu Orol tatranský a Spišské divadlo zo Spišskej Novej Vsi uviedlo hru Pevec Boží o Jurajovi Tranovskom, zostavovateľovi prvého evanjelického spevníka duchovných piesní Cithara sanctorum. Program spestrili aj vystúpenia folklórnych skupín zo Slovenska aj spomedzi Slovákov žijúcich v zahraničí.

Ofery z otváracích aj hlavných služieb Božích boli venované na podporu Asociácie slovenských evanjelických cirkví, ktorá bola založená v rámci tohto podujatia, ako aj na podporu Slovenskej celoštátnej duchovnej služby MEE a Slovenského evanjelického cirkevného zboru a. v. v Budapešti. Ofera z ranných služieb Božích bola venovaná evanjelickému cirkevnému zboru v Békešskej Čabe.

Po záverečných ranných službách Božích v piatok 8. júla mnohí účastníci odcestovali na X. stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy do Budapešti, kde k nim pribudli aj ďalší evanjelici, ktorí tam pricestovali zo Slovenska. Viacerí z nich vystúpili aj v programe stretnutia kresťanov. V rámci záverečných služieb Božích X. stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy sa slovenské služby Božie konali v Evanjelickom kostole v Cinkote (kázal generálny biskup Miloš Klátik) a v Evanjelickom kostole v Rákoskeresztúre (kázal dištriktuálny biskup ZD Milan Krivda); vystúpili zborové spevokoly z Veľkého Krtíša a Vranova nad Topľou.

Obidve podujatia boli pre nás, slovenských evanjelikov zo Slovenska i zo zahraničia, významným posilnením vo viere aj v povedomí príslušnosti k slovenskému národu a slovenskému jazyku. Prispeli aj k podpore dobrých vzťahov medzi evanjelikmi z rôznych krajín.

Viac o jednotlivých podujatiach sa dozviete v ďalších správach na www.ecav.sk a v Evanjelickom posle spod Tatier.
Záznam z hlavných služieb Božích uvedie RTVS – STV na Dvojke v nedeľu 17. júla o 10.00 hodine.


Fotografie: Edita Škodová