Tlačovka s generálnym biskupom aj o IV. ECD

Tlačovka s generálnym biskupom aj o IV. ECD

Na tlačovej konferencii na Generálnom biskupskom úrade vo štvrtok 6. marca 2014 generálny biskup Miloš Klátik informoval o kontaktoch so zahraničím, ako aj o aktivitách, ktoré ECAV na Slovensku čakajú v najbližšom období, najmä o IV. evanjelických cirkevných dňoch.
V úvode brat generálny biskup povedal, že sa nachádzame na začiatku pôstneho obdobia, ktoré vnímame ako prípravu veriacich na veľkonočné sviatky. Pritom ide predovšetkým o vnútornú, duchovnú prípravu veriacich na pripomenutie utrpenia, smrti a slávneho zmŕtvychvstania nášho Pána Ježiša Krista.

Brat generálny biskup ďalej informoval, že naša cirkev si v tomto roku pripomína 400. výročie významnej Spišskopodhradskej synody, ktorá sa konala 22. – 23. januára 1614. Tomuto výročiu boli venované jednak spomienkové služby Božie v Spišskom Podhradí v januári 2014, a jednak sa v Tatranskom senioráte pri tejto príležitosti budú konať aj ďalšie dôležité celocirkevné podujatia: Synoda ECAV na Slovensku sa uskutoční v Levoči 6. – 7. júna a IV. evanjelické cirkevné dni budú v Spišskej Novej Vsi 26. – 29. júna. Sústredil sa na na evanjelické cirkevné dni – celocirkevné podujatie, ktoré sa v našej cirkvi už tradične koná každé dva roky, nadväzujúc na tradíciu nemeckých kirchentagov. Stručne oboznámil s históriou tohto podujatia, kde sa okrem veriacich zo Slovenska zúčastnia aj zástupcovia zahraničných partnerských cirkví. Účasť prisľúbilo už niekoľko biskupov z okolitých krajín, ktorí sa okrem iného zúčastnia na biskupskom diskusnom fóre.

Riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský, ktorý je predsedom ústredného prípravného výboru IV. evanjelických cirkevných dní, zdôraznil najmä misijné pôsobenie tohto podujatia, ako aj participáciu mesta Spišská Nová Ves a Košického samosprávneho kraja. Okrem bohatého duchovno-kultúrneho programu, do ktorého sa zapojí aj Spišské divadlo premiérou hry Júliusa Barča-Ivana o Jurajovi Tranovskom pod názvom Pevec Boží, sa pripravujú aj diskusné fóra na aktuálne témy, napríklad mládež v 21. storočí, pôsobenie cirkvi v súčasnosti, rodina, otázka chátrajúcich kostolov, spišská renesančná hudba a ďalšie.

Brat generálny biskup ďalej upriamil pozornosť na aktivity ECAV v rámci príprav na blížiace sa 500. výročie Lutherovej reformácie, ako sú Lutherova dekáda, 500 stromov reformácie v ECAV na Slovensku, teologické konferencie na témy smerujúce k tomuto výročiu a vydávanie zborníkov z týchto konferencií, ako aj iných publikácií. Informoval o tom, že prípravám k 500. výročiu reformácie sa venovali aj na medzinárodných zasadnutiach viacerých grémií v Helsinkách, Zürichu a Wittenbergu, na ktorých sa zúčastnil. Nezabudol pripomenúť ani blížiace sa okrúhle výročia narodenia Ľudovíta Štúra a Jozefa Miloslava Hurbana, na ktorých dôstojné pripomenutie sa naša cirkev tiež pripravuje.

Na tlačovej konferencii brat generálny biskup hovoril aj o svojej účasti na valnom zhromaždení Svetového luteránskeho zväzu, ktoré sa konalo v meste Busan v Južnej Kórei, o zasadnutí synody našej partnerskej cirkvi − Evanjelickej krajinskej cirkvi vo Württembersku v Stuttgarte, ako aj o svojej nedávnej účasti na inštalácii nového evanjelického biskupa v ukrajinskej Odese. Novinárov zaujala najmä informácia o Nemeckej evanjelickej luteránskej cirkvi na Ukrajine (DELKU) a jej pôsobení. Generálny biskup povedal, že aj v prostredí prevládajúcej pravoslávnej cirkvi na mnohých miestach vidieť práve aktivity DELKU a prejavy lásky k blížnym, a to najmä v diakonickej a duchovno-kultúrnej oblasti.

Na záver Miloš Klátik prezentoval zaujímavú publikáciu pod názvom Bardejovský katechizmus z roku 1581 – najstaršia slovenská kniha, ako aj výber zo svojich kázní a príležitostných príhovorov pod názvom V Tvojej ruke sú naše časy. Po skončení tlačovej konferencie brat generálny biskup ešte poskytol rozhovory niektorým zúčastneným novinárom.

Galéria k článku