Tlačová konferencia k IV. ECD

Tlačová konferencia k IV. ECD

O IV. evanjelických cirkevných dňoch v Spišskej Novej Vsi v dňoch 27. − 29. júna 2014 informoval generálny biskup Miloš Klátik na tlačovej konferencii na GBÚ ECAV na Slovensku v Bratislave 3. júna 2014. Na tlačovej konferencii sa zúčastnil aj primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.
Generálny biskup stručne priblížil históriu cirkevných dní a ich cieľ − stretnutie evanjelikov všetkých vekových kategórií nielen z celého Slovenska, ale i zo zahraničia. Pozvaní sú Slováci z Dolnej zeme, no aj predstavitelia evanjelických cirkví z Nemecka, Maďarska, Rakúska, Poľska i z Ukrajiny.

Primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný vyjadril potešenie, že sa toto podujatie koná práve v ich meste, a deklaroval ochotu mesta pomôcť pri vytvorení príjemnej atmosféry pre všetkých predpokladaných päťtisíc účastníkov slávností. Uvítal, že sa podujatie koná na pamiatku Spišskopodhradskej synody, ktorá zasadala v roku 1614 v jeho rodnom meste Spišské Podhradie, kde bude v nedeľu 29. júna na tamojšom evanjelickom kostole odhalená pamätná tabuľa.

Riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský informoval o bohatom duchovnom a kultúrnom programe, ktorý je pripravený nielen pre účastníkov ECD, ale aj pre ostatných záujemcov z mesta i okolia. Hlavný program ECD sa bude konať na otvorenom pódiu na centrálnom námestí v Spišskej Novej Vsi, kde sa nachádza aj evanjelický chrám, divadlo, reduta, múzeum a galéria a ďalšie inštitúcie, kde sa tiež budú konať niektoré časti programu. Vrcholom podujatia budú služby Božie v sobotu o 9.30 hod., ktoré bude v priamom prenose vysielať RTVS – Slovenská televízia.

Súčasťou programu ECD bude celoslovenská premiéra hry Pevec Boží na profesionálnej scéne, a to v Spišskom divadle. Túto hru Júliusa Barča-Ivana o Jurajovi Tranovskom doteraz uviedli len liptovskomikulášski ochotníci v roku 1936 k 300. výročiu vydania Cithary canctorum. V rámci diskusných fór sa na ECD bude diskutovať o rôznych aktuálnych témach. Zaujímavý program je pripravený aj pre deti a mládež.

Galéria k článku