Stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy VROCLAV 2014

Stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy VROCLAV 2014

Veriaci ľudia z 12 krajín, no najmä z Poľska, Nemecka, Česka, Rakúska, Ukrajiny, Ruska a zo Slovenska, sa zišli na Stretnutí kresťanov strednej a východnej Európy 2014 vo Vroclave v dňoch 4. – 6. júla 2014. Hlavný biblický text „Slobodní v Kristovi“ reflektoval 25. výročie slobody po páde železnej opony.
Podľa správy organizátorov sa na hlavných zhromaždeniach – na otvorení stretnutia v piatok a na hlavných službách Božích v sobotu - zúčastnilo naraz vyše päťtisíc ľudí, čo je najlepším potvrdením medzinárodnej spolupatričnosti veriacich ľudí. Vroclav (Wrocław, Vratislav, Breslau) je štvrté najväčšie poľské mesto. Na ploche skoro 300 km2 tu žije asi 630-tisíc obyvateľov (z toho asi 140-tisíc študentov) mnohých národností a viacerých vierovyznaní, preto to bolo priam ideálne miesto na stretnutie kresťanov z rôznych krajín. Stretnutie sa konalo pod záštitou poľského prezidenta Bronisława Komorowského. Hlavnými organizátormi boli Evanjelická cirkev a. v. v Poľskej republike a Vroclavská diecéza ECAV v Poľsku, spoluorganizátormi boli viaceré evanjelické a reformované cirkvi zo zahraničia, medzi nimi aj ECAV na Slovensku.

Účastníci stretnutia začali prichádzať do Vroclavu už vo štvrtok popoludní a postupne sa ubytovávali v početných študentských domovoch, premenených na hostely. V piatok popoludní mali možnosť zúčastniť sa na dvojhodinovej prehliadke historického centra pod názvom Protestantský Vroclav.

Väčšina podujatí v rámci Stretnutia kresťanov 2014 sa konala v rozľahlej Hale storočia, ktorá patrí k najvýznamnejším stavbám svetovej architektúry 20. storočia. Bola vybudovaná v rokoch 1912 – 1913 podľa projektu uznávaného architekta Maxa Berga k 100. výročiu víťazstva nad Napoleonom v bitke pri Lipsku; v roku 2006 bola zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vo vestibule Haly storočia sa od 17.00 hod. konala tržnica duchovných možností. V stánku č. 7 reprezentovalo našu cirkev Stredisko Evanjelickej diakonie z Košece.

Stretnutie kresťanov 2014 bolo slávnostne otvorené o 19.00 hod. na centrálnej ploche Haly storočia; program v priamom prenose vysielala regionálna televízia. Účastníkov stretnutia privítal biskup Vroclavskej diecézy Ryszard Bogusz. V rámci slávnostného večera sme si mohli pozrieť aj krátke multimediálne prezentácie usporiadateľskej cirkvi – ECAV v Poľskej republike – a Maďarskej evanjelickej cirkvi, ktorá bude hostiteľom ďalšieho stretnutia kresťanov v roku 2016. Spot, ktorý sme pripravili o našej ECAV na Slovensku, bol počas celého podujatia premietaný v priestoroch tržnice duchovných možností.

Na otváracej slávnosti účinkovali spevácky zbor Medici Cantates z Lekárskej univerzity vo Vroclave, sláčikové zoskupenie Rennessance z Ruska a súbor piesní a tancov Śląsk, ktorý po otváracej slávnosti vystúpil aj so samostatným slávnostným programom pod názvom „Solus Christus“. Program obsahoval špeciálny výber evanjelických piesní od svetových majstrov, no aj poľské piesne a bol venovaný blížiacemu sa 500. výročiu reformácie. Slávnostné otvorenie stretnutia kresťanov vyvrcholilo o 22.00 hod. prezentáciou multimediálnej fontány pri Hale storočia. Je to najväčšia fontána v Poľsku a jedna z najväčších fontán v Európe. Má rozlohu 1 hektár a obsahuje 300 najrozličnejších vodných dýz a 800 reflektorov. Vystrekujúca voda dosahuje výšku až 40 metrov. Očarujúcu vodnú šou dopĺňali laserové svetlá a hudba.

V sobotu sa konali početné biblické hodiny, panelové diskusie, semináre, diskusné fóra, tvorivé dielne, programy pre deti a mládež, futbalový turnaj a ďalšie podujatia. Generálny biskup Miloš Klátik sa zúčastnil na biskupskom diskusnom fóre; biskupi najprv porovnávali situáciu v cirkvi pred rokom 1989 a po ňom, potom hovorili o profile evanjelika a význame a dosahu evanjelickej cirkvi v európskom kontexte. Jednu z biblických hodín mala sestra seniorka Katarína Hudáková; spievala detská spevácka skupina z cirkevného zboru v Sáse. Na diskusnom fóre pod názvom Slobodní v Kristovi našu cirkev zastupoval brat farár Ondrej Koč; na diskusnom paneli o etike v podnikaní brat Jaroslav Mervart a spieval zborový spevokol z Kežmarku.

Súčasťou podujatia bol aj futbalový turnaj, kde za našu cirkev hrali družstvá cirkevných zborov v Trenčianskych Stankovciach a Hanušovciach nad Topľou.

O 17.00 hod. účastníci stretnutia opäť zaplnili hlavnú plochu Haly storočia, aby sa zúčastnili na hlavných službách Božích s Večerou Pánovou. Kázeň slova Božieho mal vedúci biskup ECAV v Poľsku Jerzy Samiec; v liturgii poslúžil aj brat generálny biskup Miloš Klátik; riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský čítal biblický text. Večer sa vo viacerých vroclavských kostoloch konala Noc kostolov; vystúpili aj naše spevokoly SION zo Stredných Plachtiniec, EFATA z Hanušoviec a zborový spevokol z Kežmarku.

Nedeľné služby Božie sa konali v chrámoch Božích na viacerých miestach: Jawor, Jelenia Góra, Swidnica, Walbrzych a inde. Na službách Božích v obrovskej Katedrále Márie Magdalény vo Vroclave, ktorá až do roku 1945 patrila evanjelikom, kázal generálny tajomník Svetového luteránskeho zväzu Martin Junge, ktorý v kázni tiež pripomenul 25 rokov od pádu železnej opony. Zamýšľal sa nad tým, v čom spočíva sloboda kresťana: jedine v hlbokej viere v milosť Božiu skrze obeť Jeho Syna, nášho Pána Ježiša Krista, ktorý za nás umrel a potom vstal z mŕtvych.Súčasťou podujatia bol aj futbalový turnaj, kde za našu cirkev hrali družstvá cirkevných zborov v Trenčianskych Stankovciach a Hanušovciach nad Topľou.

Aj toto Stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy 2014 nás naplnilo hrdosťou na našu evanjelickú cirkev a posilnilo nás vo viere v Trojjediného Pána Boha.