Rozpomienka na slávnosti 400. výročia Spišskopodhradskej synody

Rozpomienka na slávnosti  400. výročia Spišskopodhradskej synody

Ako spomienku na IV. evanjelické cirkevné dni v Spišskej Novej Vsi 27. – 29. júna 2014, ktoré boli venované pripomienke 400. výročia konania Spišskopodhradskej synody, vyšla publikácia Rozpomienka na slávnosti 400. výročia Spišskopodhradskej synody (ed. Miloš Klátik).
Z recenzie doc. ThDr. Petra Gažíka

„... Predmetná publikácia približuje túto významnú udalosť v histórii evanjelickej cirkvi na Slovensku pri 400. výročí jej konania. Obsah zborníka tvoria tri hlavné časti. Prvá má historický ráz a týka sa dejinného pozadia Spišskopodhradskej synody, jej priebehu, záverov a významu v širšom kontexte reformácie na Spiši. Autormi príspevkov v tejto časti sú renomované historičky v oblasti cirkevnej a regionálnej histórie. Druhá a tretia časť majú informačný a dokumentárny charakter, sprítomňujú jednak spomienkové slávnosti 400. výročia Spišskopodhradskej synody, ktoré sa konali v januári 2014 v Spišskom Podhradí, a jednak celé spektrum rôznorodých podujatí IV. evanjelických cirkevných dní v júni toho istého roku, ktorých dejiskom bola Spišská Nová Ves a v závere i okolité zbory. V rámci nich odznelo veľa prednášok, kázní a príhovorov, ktoré publikácia podrobne zachytáva, takže slovom i obrazom podáva celkový prehľad IV. ECD. Súčasťou zborníka je obrazová príloha s množstvom fotografií zo spomenutých podujatí a programov.

Zborník je určený veriacim členom evanjelickej cirkvi, poslúži však aj širšej verejnosti, keďže slovenské evanjelictvo tvorí dôležitú a pevnú súčasť našej národnej a duchovno-kultúrnej histórie. Zaradí sa k hodnotným publikáciám o histórii a súčasnom živote ECAV na Slovensku. Obsah publikácie potvrdzuje luteránsko-konfesionálnu zakotvenosť slovenského evanjelictva a životnosť reformačnej tradície v našom kultúrno-spoločenskom prostredí. Editorovi a všetkým, ktorí sa podieľali na zostavení tohto diela, patrí poďakovanie za jeho vydanie.“


Z recenzie Dr. h. c. prof. ThDr. Igora Kišša

„... Vysoko oceňujem fakt, že tento zborník prináša text „Akty a uznesenia Spišskopodhradskej synody“ v ich latinskom znení, čo dosiaľ nebolo dostatočne dostupné, ale tu ich doc. PhDr. Miloslava Bodnárová, CSc., hneď predkladá aj v ich slovenskom preklade. K tomu pridáva i vysoko cennú vlastnú odbornú štúdiu o priebehu tejto synody.br />
Treba oceniť aj štúdiu doc. PhDr. Miloša Klátika, PhD., v ktorej podáva prehľad o 500 rokoch evanjelickej reformácie na Slovensku. Klátik dokázal na malom vybrať to najdôležitejšie, čo evanjelická reformácia priniesla v dejinách slovenského národa.

Štúdia Mgr. Zory Bakošovej je zaujímavá tým, že sa z nej možno dozvedieť mnoho o celej ságe rodiny Turzovcov, ktorí majú svoje spojenie nielen so západným Slovenskom, ale aj aj so Spišom. Výber Juraja Turzu ako palatína Slovenska nebol teda náhodný, ale súvisí s celkovým významom tejto šľachtickej rodiny pre Slovensko.

PhDr. Božena Malovcová sa sústredila v dvoch svojich štúdiách na dejiny reformácie na Spiši a Šariši, ale aj na implementáciu uznesení Spišskopodhradskej synody. Aj to je potrebný pohľad, bez ktorého tento zborník nemohol byť. PhDr. Zuzana Kollárová nás v svojej štúdii upozorňuje na fakt, že v spišských mestách ide o tzv. zálohované mestá, a všíma si duchovný život obyvateľov v nich, ako sa odrážala táto „zálohovanosť“ na životoch ľudí.

Cennosť týchto štúdií je najmä v tom, že autori pracujú s dostupnými historickými prameňmi. O tom nám podáva dôkaz Mgr. Miloš Kožlej informáciami o superintendentovi Petrovi Zablerovi a svojím štúdiom zachovanej Matriky ordinovaných duchovných. Rozvoj renesančnej a barokovej hudby v tejto oblasti si všíma PhDr. Janka Petöczová, CSc. Opäť tu máme nový pohľad do kultúrneho života tejto doby.

To sú hlavné odborné historické štúdie, ktoré ma v tomto zborníku zaujali a za ktoré som ja osobne vďačný, a iste budú vďační aj mnohí iní.

Srdečná vďaka za tento zborník a za obohatenie, ktoré v ňom môžeme dostať pre poznanie doby Spišskopodhradskej synody v roku 1614.


Vložené 9. 10. 2015

V novembri 2015 zborník vyšiel pre veľký záujem v 2. vydaní. Dostali ho zdarma všetky cirkevné zbory ECAV na Slovensku, duchovní na dôchodku, ako aj evanjelické školy, ktoré sa zapojili do programu IV. ECD. Zborník sme poslali aj autorom prednášok a príhovorov, kazateľom na službách Božích v rámci IV. ECD, vedúcim spevokolov, účastníkom diskusných fór a vernisáží výstav, ako i ďalším aktívnym účinkujúcim.

Ostatní záujemcovia si môžu plnofarebný zborník na 260 stranách zakúpiť na GBÚ ECAV na Slovensku, Palisády 46, 811 06 Bratislava, alebo objednať na adrese media@ecav.sk za 7,00 eur, ktoré poukážu ako milodar na tlačový fond ECAV na Slovensku (číslo účtu poskytneme pri objednávke publikácie).