Programy pre deti na IV. ECD

Programy pre deti na IV. ECD

V sobotu 28. 6. 2014 sa v rámci IV. evanjelických cirkevných dní v Spišskej Novej Vsi konala detská besiedka, ktorú viedla Ľubica Matisová spolu s mládežníkmi z Tatranského seniorátu. Zúčastnilo sa na nej 61 detí vo veku 4 – 12 rokov z celého Slovenska.
Téma detskej besiedky nadväzovala na tému IV. ECD: Poďte ku mne...! (Mt 11, 28a). Vedúci rozdelili deti do skupín, s ktorými prechádzali jednotlivé stanovištia. Podľa koordinátorky besiedky Ľubice Matisovej bolo cieľom jednotlivých stanovíšť ukázať deťom, kto všetko mohol prísť k Pánovi Ježišovi, keď ešte chodil fyzicky po tejto zemi: „Nebol to žiaden výkvet – vzorňáci, slušňáci, dobráci. Práveže to boli ľudia, ktorí boli v úzadí: Zacheus – vyliezol na strom, aby ho nik nevidel, žena samaritánka – išla po vodu cez obed, aby sa s nikým nestretla, chorý pri jazere – ktorému nik nepomáhal, aby sa dostal do vody, bol zabudnutý, napokon učeníci rybári. Nebola to žiadna intelektuálna skupina ľudí a predsa mali miesto pri Pánovi Ježišovi. Vždy to bola aplikácia na to, aby si deti uvedomili, že výzva „Poďte ku mne...!“ platí aj pre nich v situácii, v ktorej sa práve nachádzajú. Môžu robiť zlé veci – možno sa cítia v úzadí, sú odvrhovaní okolím, zanedbávaní, môžu byť v škole priemerní.“ Deti si vyskúšali spoluprácu, trpezlivosť, šikovnosť, napríklad keď spolu so ženou samaritánkou prenášali v lyžičke vodu. Vedúci sa snažili vytvoriť skupiny z detí, ktoré sa vzájomne nepoznali, čím ich podnietili spoznať a zblížiť sa aj s inými deťmi. Absolvovali aj záchranárske stanovište, kde si mohli vyskúšať techniky prvej pomoci.

Po besiedkarskom programe si deti oddýchli na tvorivých dielňach. Mohli si vytvoriť pozdrav s názvom Poďte ku mne všetci, na ktorom bola veľká stopa, symbolizujúca stopu Pána Ježiša, v nej sa nachádzala malá stopa, stopa každého, kto prichádza k Pánovi Ježišovi. Niektorí si servítkovou technikou zdobili rámiky na fotografiu alebo quillingovou technikou vyrábali pozdravy.

Už od rána bola pre deti otvorená Evanjelická materská škola na Šafárikovom námestí, kde im bola ponúknutá desiata a možnosť venovať sa hrám i tvorivým prácam. Po skončení detskej besiedky bol pre deti pripravený aj obed, po ktorom nasledovali spomenuté tvorivé dielne.

Detský program vyvrcholil popoludní hodinovým vystúpením detí na hlavnom pódiu, kde zaspievali deti z Evanjelickej materskej školy vo Švábovciach, detský súbor Prvosienky z CZ Častkov, detský spevokol Zvonček z CZ Hybe a detský spevokol Svätojánske mušky z CZ Liptovský Ján.

Fotografie: Silvia Kissová

Galéria k článku