Prednáška „Reformácia a národné povedomie“

Prednáška „Reformácia a národné povedomie“

V Békešskej Čabe na V. evanjelických cirkevných dňoch sa zišli slovenskí evanjelici z rôznych kútov Slovenska, Česka, Dolnej zeme v predvečer 500. výročia Lutherovej reformácie. Tieto dva momenty: reformácia a slovenčina, ktoré nás všetkých v Békešskej Čabe spojili, boli aj hlavnou témou stretnutia – Reformácia a národné povedomie.
Téma V. evanjelických cirkevných Reformácia a národné povedomie bola i hlavnou témou prednášky, ktorá v programe tohto podujatia nemohla chýbať.

Reformácia, ktorej 500. výročie si na budúci rok pripomenieme, sa zamerala prioritne na obnovu kresťanskej cirkvi. Dr. Martin Luther, opierajúc sa o dôsledné rešpektovanie Písma svätého, však priniesol novú prax do celého spoločenského života. Ako píše doc. Miloš Klátik, generálny biskup našej cirkvi, vo svojom diele Cestou nádeje, „zavedenie materinskej reči pri službách Božích, všeobecné vzdelávanie mládeže aj osveta starších podnietili formovanie novodobých národov“.

Nositelia Lutherovho učenia tak svojou činnosťou už od začiatkov reformácie prispievali aj k budovaniu národnej identity veriacich. Nie ináč to bolo aj v prípade slovenského národa, čo sa obzvlášť markantne dodnes prejavuje u dolnozemských Slovákov. Kostol a škola boli centrom duchovného i spoločenského života na každej slovenskej dedinke a kostol a škola boli prvými objektmi, ktoré si na novoosídľovaných územiach naši predkovia začali stavať.

Aj o týchto aspektoch bola prednáška literárnej historičky doc. PhDr. Evy Tkáčikovej, CSc., ktorú mala predniesť 7. júla 2016 v popoludňajších hodinách v Sále presbyterstva v zborovom dome cirkevného zboru v Békešskej Čabe. Žiaľ, neočakávané rodinné udalosti tesne pred konaním V. evanjelických cirkevných dní neumožnili doc. Tkáčikovej osobne sa zúčastniť na stretnutí v Békešskej Čabe. Jej prednášku však pre záujemcov z radov návštevníkov predniesla seniorka Považského seniorátu ThDr. Eva Juríková.

Doc. Tkáčiková sa vo svojej prednáške zamerala na kultúrno-duchovné kontexty formovania národnej identity Slovákov v 17. až 19. storočí. Zaujímavou a príťažlivou formou priblížila okrem iného tzv. obranné spisy našich dejateľov, zdôrazňujúce neprajné historické okolnosti, ktoré bránili potrebnému rozvoju Uhorska a ukotvili u nás všeobecne akceptované nepravdivé zmienky o jeho nekultúrnosti a zaostalosti. Spoločnými myšlienkami týchto textov sú argumenty, že Slováci (Slovania) vynikajú nad ostatné národy nielen dobrosrdečnosťou a pohostinnosťou, spevom a ľudovými krojmi, ale ich osobitosť tkvie v rámci jazykového a kultúrneho priestoru mnohonárodnostného Uhorska v starobylej kultúre a prechovávanej úcte k vzdelaniu a starým kresťanským tradíciám.

Celú pozoruhodnú prednášku plánujeme s láskavým dovolením autorky zverejniť v pripravovanom zborníku Rozpomienky na stretnutie evanjelikov v Békešskej Čabe, a tak bude k dispozícii všetkým, ktorí sa o túto históriu zaujímajú.

Prednášku a následnú diskusiu spestril Chrámový spevokol Ducha Svätého z Cirkevného zboru ECAV Vranov nad Topľou pod vedením dirigenta Mgr. Martina Vargovčáka, tamojšieho zborového farára.