POZÝVAME VÁS NA IV. ECD: J. Barč-Ivan - Pevec Boží

POZÝVAME VÁS NA IV. ECD: J. Barč-Ivan - Pevec Boží

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi pri príležitosti 400. výročia Spišskopodhradskej synody a IV. evanjelických dní pripravilo premiéru divadelnej hry Júliusa Barča-Ivana, evanjelického farára a redaktora Národných novín, jedného z najvýraznejších slovenských dramatikov prvej polovice 20. storočia.
V hre Pevec Boží Július Barč-Ivan zobrazil pohnutý osud Juraja Tranovského, zostavovateľa prvého spevníka evanjelických piesní − Cithara sanctorum. Hru napísal v roku 1934 a uvedená bola len raz, a to v roku 1936 liptovskomikulášskymi ochotníkmi k 300. výročiu vydania Cithary sanctorum. V Spišskej Novej Vsi teda pôjde o jej prvé na profesionálnom javisku – v Spišskom divadle.

Pod režijným vedením Jána Sládečka hru Pevec Boží naštudovali herci Spišského divadla Mikuláš Macala, Antónia Olšavská, Peter König, Pavol Pivko, Pavol Sedlačko, Mikuláš Dzurík, Ľudovít Košík a ďalší. Spišské divadlo plánuje uviesť túto divadelnú hru v rámci osláv 500. výročia Lutherovej reformácie aj v iných mestách na Slovensku.

Predpremiéra divadelnej hry Pevec Boží bude konať v piatok 27. júna o 21.30 hod. (po skončení organového koncertu Jána Vladimíra Michalka). Slávnostná premiéra sa bude konať v sobotu 28. júna o 18.00 hod. Z dôvodu obmedzenej kapacity Spišského divadla pri oboch uvedeniach hry budú mať prednosť pozvaní hostia so vstupenkami.

Ak sa vám nepodarí dostať do divadla, odporúčame vám do pozornosti koncert vokálneho súboru VOX AURUMQUE, ktorý sa začne v sobotu 28. júna o 19.00 hod. v spišskonovoveskom evanjelickom kostole. V rámci koncertu zaznejú diela evanjelických majstrov 17. storočia zo spišsko-šarišskej oblasti.

Ďalší program je pripravený na hlavnom pódiu: vystúpenie evanjelických základných a stredných škôl, multimediálny program o zostavovateľoch Evanjelického spevníka a koncert mladých.