POZÝVAME NA IV. ECD: diskusné fóra

POZÝVAME NA IV. ECD:  diskusné fóra

Keďže evanjelici radi diskutujú, v sobotu 28. júna od 14.00 do 15.30 hod. sa na viacerých miestach Spišskej Novej Vsi budú konať diskusné fóra. Okrem fóra o renesančnej a barokovej hudbe v Galérii umelcov Spiša, o ktorom sme už informovali, si môžete vybrať z nasledujúcich možností.
Mládež v 21. storočí (Aula cirkevnej školy) – na otázky typu Aká je dnešná mládež? Má záujem o duchovné otázky? Aké miesto má mať v cirkvi, v spoločnosti?, no aj na iné témy budú diskutovať generálny dozorca I. Lukáč, členovia Spoločenstva evanjelickej mládeže V. Maťaš, M. Mudrák, M. Staňa a ďalší.

Nemci a slovensko-nemecké spolužitie v ECAV na Slovensku v minulosti (Spišské divadlo) – A. Metzl (Tübingen), N. Baráthová (Kežmarok), P. Švorc (Prešov) budú s moderátorom fóra M. Damankošom hovoriť o historických okolnostiach príchodu Nemcov na územie dnešného Slovenska, reformácii a protireformácii najmä na Spiši, trojnárodnej evanjelickej cirkvi, vzťahoch nemeckých a slovenských evanjelikov v rôznych historických obdobiach, odsune Nemcov zo Slovenska, o vzájomných kontaktoch v súčasnosti, ako aj o iných otázkach.

Chátrajúce kostoly (Reduta) – to je téma zvlášť aktuálna na území Spiša, kde je 15 takýchto objektov. Z niektorých sú už ruiny, iné by potrebovali obrovské financie na rekonštrukciu... Prečo sa stali chátrajúcimi? Čo nimi bude v budúcnosti? Máme prostriedky na ich rekonštrukciu? Zmeníme účel ich využitia či sa budeme pozerať, ako ďalej chátrajú? Nad tým sa zamyslia moderátor diskusného fóra senior R. Porubän spolu s E. Majchrákovou z odboru ochrany pamiatkového fondu Ministerstva kultúry SR, E. Semanovou, riaditeľkou Krajského pamiatkového úradu v Prešove, R. Wiemerom, stálym zástupcom nemeckého veľvyslanca v SR, F. Šťastným, staviteľom, ktorý o tejto téme píše knihu, a Ľ. Sobanskou, ktorá sa stará o dva takéto kostoly.

Diskusné fórum o rodine (Ev. a. v. kostol), na ktorom budú mať zastúpenie psychológ, sociológ, teológ aj politik, sa bude venovať otázkam, ktoré sa dotýkajú každého človeka, celej spoločnosti aj cirkvi − manželstvo, rodina, výchova detí: ako to v súčasnosti vyzerá, čo sa v našich rodinách nedeje, hoci by malo, a deje, hoci by nemalo...

Vyberte si a pridajte svoje pádne slovo do diskusie!