Pozvánka do Spišského Podhradia 26. 1.

Pozvánka do Spišského Podhradia 26. 1.

Bratia a sestry,
pozývame Vás na spomienkové služby Božie pri príležitosti 400. výročia konania Spišskopodhradskej synody, ktoré sa uskutočnia
v Ev. a. v. chráme Božom v Spišskom Podhradí
v nedeľu 26. 1. 2014 o 13.30 hod.
V tomto roku si naša cirkev pripomína významnú historickú udalosť: uplynie 400 rokov od konania pamätnej synody, ktorá bola zvolaná do Spišského Podhradia na 22. a 23. januára 1614, aby podľa príkladu Žilinskej synody dobudovala evanjelickú cirkevnú správu aj na Spiši a v Šariši. Na synode bol za superintendenta Spiša a Šariša jednohlasne zvolený Štefan Xylander zo Spišského Podhradia a za superintendenta pre päť hornouhorských slobodných kráľovských miest levočský farár Peter Zabler. Synodáli zároveň prijali 16 kánonov, ktoré upravovali fungovanie cirkevnej správy v novovytvorených superintendenciách.

Slávnostné spomienkové služby Božie pri príležitosti 400. výročia konania Spišskopodhradskej synody sú súčasťou celocirkevných osláv tohto výročia a pripravuje ich Generálny biskupský úrad ECAV na Slovensku v spolupráci s CZ ECAV Spišská Nová Ves a Spišské Vlachy.

Na službách Božích bude kázať brat generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik; liturgovať budú bratia dištriktuálni biskupi Slavomír Sabol a Milan Krivda, sestra seniorka Katarína Hudáková, bratia seniori Roman Porubän a Ján Velebír.