Otváracie služby Božie na V. ECD

Otváracie služby Božie na V. ECD

Priestranný Veľký evanjelický a. v. chrám Boží v Békešskej Čabe v stredu 6. júla 2016 o 18.00 hod. v hojnom počte zaplnili evanjelici zo Slovenska, Srbska, z Maďarska, Rumunska, Chorvátska i Česka, ako aj bratia a sestry z ďalších krajín a pozvaní hostia – všetko účastníci V. evanjelických cirkevných dní 2016.
Kazateľom slova Božieho bol brat biskup Péter Gáncs, predsedajúci biskup Evanjelickej cirkvi v Maďarsku (MEE), v spolupráci s ktorou sa konali tieto cirkevné dni. Liturgovali generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik a duchovní zo zahraničia: biskup Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku Samuel Vrbovský, senior Slovenského evanjelického luteránskeho seniorátu v Rumunsku Juraj Bálint, superintendent ECAV v ČR a zborový farár v Slovenskom evanjelickom a. v. cirkevnom zbore v Prahe Marián Čop, farárka Slovenského evanjelického cirkevného zboru a. v. v Budapešti Hilda Gulácsiová-Fabuľová a zborový farár Ev. a. v. slovenského cirkevného zboru v Iloku Dušan Saják.

Program služieb Božích obohatili cirkevné spevokoly Tília z CZ Stará Pazova s dirigentkou Annou Durdevićovou a súbor Orgován z Békešskej Čaby s vedúcou Ildikou Očovskou.

Na úvod služieb Božích zaznela slávnostná skladba Sinfonies de Fanfares od Jeana-Josepha Moureta; na trúbke hral Miroslav Ponjičan z EBF UK a na organe Janko Siroma. Obaja spoločne s Jaroslavom Hornjakom z EBF UK svojou hrou sprevádzali aj hlavné a záverečné služby Božie, ako i program Stretnutie pri duchovnej piesni.

Vzácnych hostí, ako aj všetkých účastníkov služieb Božích z viacerých krajín Európy najprv pozdravil generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik. Na pôde Evanjelického cirkevného zboru v Békešskej Čabe účastníkov V. evanjelických cirkevných dní privítal evanjelický a. v. farár vo výslužbe Pavel Kutyej, predtým dlhoročný zborový farár tohto cirkevného zboru.

Predsedajúci biskup Evanjelickej cirkvi v Maďarsku Péter Gáncs kázal na text Iz 43, 1: „Teraz však takto vraví Hospodin, tvoj Stvoriteľ: Neboj sa, lebo som ťa vykúpil, povolal som ťa tvojím menom, môj si ty!“ V úvode povedal: „Je dobré, že práve teraz, na začiatku tohto stretnutia, nám slovo Božie pripomína ten začiatok, ten spoločný prameň, spoločného Pána, spoločnú budúcnosť, veď v Krste svätom sme dostali pozvanie do Božieho kráľovstva, kde už nebudú hranice, rozličné jazyky, ale spoločne budeme môcť chváliť nášho spoločného Pána.“ Upozornil, že si stále potrebujeme navzájom pripomínať to, že sme boli pokrstení, ako aj tri potešujúce správy, ktoré nám prináša prorok Izaiáš v prečítanom texte. „Nech hojné Božie požehnanie bude na týchto V. slovenských evanjelických cirkevných dňoch, ktoré sa teraz začínajú, ako aj v kontaktoch a spolupráci našich krajín, cirkví a cirkevných zborov!“ povedal brat biskup na záver svojej kázne.

Po kázni sa chrámovému zhromaždeniu prihovorili veľvyslanec SR v Maďarsku Rastislav Káčer, primátor mesta Békešská Čaba Péter Szarvas a predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Alžbeta Hollerová-Račková.

Po piesni spevokolu Tília „Vzácna to a veľká radosť“ nasledovalo odovzdanie pamätných medailí ECAV na Slovensku k 500. výročiu reformácie. Na úvod sa prihovoril riaditeľ Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Dušan Vagaský a postupne predstavil jednotlivé ocenené osobnosti. Pamätné medaily k 500. výročiu reformácie im potom odovzdali generálny biskup Miloš Klátik a generálny dozorca Imrich Lukáč.

Oferu, ktorá sa konala po ukončení služieb Božích, vyhlásil predseda Ústredného organizačného výboru V. ECD Samuel Miško. Ofera bola venovaná na podporu novozaloženej Asociácie slovenských evanjelických cirkví.

Po otváracích službách Božích sa ešte program prvého dňa V. ECD neskončil. Nasledovalo hudobno-slovné pásmo s názvom Stretnutie pri duchovnej piesni, ktoré pripravila a moderovala tajomníčka GBÚ Daniela Veselá; v Stane Ekumenickej pastoračnej služby (EPS), ktorý postavili v záhrade medzi Veľkým kostolom a Evanjelickým gymnáziom, sa konala diskusia o evanjelizácii medzi príslušníkmi EPS.

O oboch podujatiach sa viac dočítate v ďalších správach.

Fotografie: Edita Škodová