Ofera na III. evanjelických cirkevných dňoch

Ofera na III. evanjelických cirkevných dňoch

Výnos z ofery na službách Božích počas III. ECD v Lučenci vo výške 4620,23 € a 910 dinárov je určený na podporu našej spolupráce so slovenskými evanjelikmi žijúcimi v zahraničí.
Keď generálne presbyterstvo pred dvoma rokmi schválilo zámer zvolať do Novohradu III. ECD, určilo aj nosnú tému, ktorej by tieto slávnosti mali byť venované. Po téme cezhraničnej spolupráce kresťanov v strednej Európe, ktorej sme sa venovali v roku 2008 v Bratislave, a po téme 400. výročia slávnej Žilinskej synody z roku 2010 v Žiline, to bola téma života Slovákov a slovenských evanjelikov v zahraničí, ktorí žijú ako minorita v prostredí cudzej národnej, kultúrnej a často aj náboženskej väčšiny.

Evanjelická cirkev a. v. na Slovensku má intenzívne partnerské vzťahy so Slovenskou evanjelickou cirkvou a. v. v Srbsku, so Slovenským evanjelickým luteránskym seniorátom v Rumunsku, cez partnerské zmluvy s tamojšími evanjelickými cirkvami udržiava nadštandardné vzťahy so slovenskými evanjelickými zbormi v Chorvátsku, Maďarsku a Českej republike, ale hlásime sa aj k slovenským evanjelikom v zámorí – v USA, Kanade či Austrálii. Konfrontovaní fenoménom zjednocujúcej sa Európy a globalizovaného sveta stojíme pred úlohou, ako zabezpečiť pastorálne zaopatrenie pre naše deti, ktoré študujú na vysokých školách v zahraničí, ale aj pre našich bratov a sestry, ktorí odchádzajú dočasne, ale často aj dlhodobo za prácou do Londýna, Dublinu, Bruselu či Paríža.

„Toto však hovorím: Kto skúpo rozsieva, skúpo bude aj žať; kto však hojne rozsieva, hojne bude aj žať. Každý (nech dá), ako si umienil v srdci, nie z neochoty alebo z prinútenia; lebo ochotného darcu miluje Boh.“

EPST č. 28, 11. júla 2012

Galéria k článku