Odhalenie pamätnej tabule k 400. výročiu synody v Spišskom Podhradí

Odhalenie pamätnej tabule k 400. výročiu synody v Spišskom Podhradí

Záverečné služby Božie IV. evanjelických cirkevných dní sa konali v nedeľu 29. júna 2014 v cirkevných zboroch Tatranského seniorátu. V Ev. a. v. chráme Božom v Spišskom Podhradí boli slávnostné služby Božie spojené s odhalením pamätnej tabule k 400. výročiu konania Spišskopodhradskej synody.
Spišské Podhradie je dcérocirkvou Cirkevného zboru ECAV Spišské Vlachy. V minulosti tu bol veľký cirkevný zbor, ktorý postavil veľký kostol; tu sa v roku 1614 konala Spišskopodhradská synoda. Dnes je tu už len niekoľko evanjelikov, no spolu s bratmi a sestrami zo Spišských Vlachov prichystali milé prijatie pre hostí IV. evanjelických cirkevných dní, medzi ktorými bol aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný a zástupca Rímskokatolíckej cirkvi doc. Jozef Bieľak.

Kázňou slova Božieho poslúžil predsedajúci biskup Evanjelickej cirkvi v Maďarsku Péter Gáncs. V kázni na text „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinutie!” (Mt 11, 28) citoval aj biblické heslo cirkevných dní: „Hľa, aké dobré, aké milé je to, keď bratia spolu bývajú!” (Ž 133, 1) a vyzdvihol význam stretnutia niekoľko tisíc evanjelikov v Spišskej Novej Vsi, kde zažili radosť zo stretnutia a zo spoločenstva s naším Pánom a medzi sebou. Lebo bez spoločenstva s Pánom Bohom a vzájomného bratsko-sesterského spoločenstva by náš život bol bezútešný a prázdny. Brat biskup sa zamyslel i nad významom slova „nedeľa“, ktoré v maďarskom jazyku znamená jarmočný deň (vasárnap)...: „V českom i slovenskom jazyku však vo výraze nedeľa tkvie význam ne-delať − nerobiť... Ale podstatu sviatočného dňa - nedele najkrajšie a najbiblickejšie vystihuje ruský jazyk: „voskresenie“, čiže vzkriesenie! Sviatok bude vtedy sviatkom, keď Vzkriesený začne pôsobiť v našich životoch! Bodaj by sme sa aspoň raz do týždňa, dávajúc si pauzu, obrátili na Krista, pred Ním by sme zložili všetky ťarchy a Jeho by sme prosili o čerstvú silu, vedenie a požehnanie!“

V príhovoroch po kázni hostí privítal primátor mesta Spišské Podhradie Jozef Bača. Prihovoril sa i biskup Sergej Maševský z Nemeckej evanjelickej luteránskej cirkvi na Ukrajine aj bývalý pán prezident SR Ivan Gašparovič. Kaplánka Tatiana Beňuchová pozdravila v mene CZ ECAV Martin Evanjelickú cirkev na Ukrajine, s ktorou majú partnerské kontakty, a odovzdala biskupovi Maševskému finančnú podporu pre ukrajinských evanjelikov.

Na službách Božích kantoroval Anton Fuchs, spieval spojený spevokol CZ ECAV Važec a Východná pod vedením Viery Rysulovej, spevokol Chorus Gracia zo Spišského Podhradia pod vedením Lívie Fľakovej a duo Anton Fuchs a Lívia Fľaková. Pri slávnostnom odhalení pamätnej tabule na spišskopodhradskom kostole hral dychový zbor Posaunenchor z Mníška nad Hnilcom pod vedením Martina Theisa a zaspieval spojený spevokol z Važca a Východnej.


Aj v ďalších cirkevných zboroch Tatranského seniorátu sa konali zborové slávnosti. Na záverečných službách Božích na nich kázali biskup Sliezskej evanjelickej a. v. cirkvi v ČR Jan Waclawek; superintendent Marián Čop, ECAV v ČR; prof. Ernst Hofhansl, Pressbaum, Rakúsko; školský dekan Martin Moravek, Münsingen; Andreas Metzl, Tübingen; cirkevný radca Georg Eberhardt, Stuttgart; Dr. Martin Ch. Mautner, Heidelberg, GAW Bádensko; ev. a. v. farárka Hilda Gulácsiová-Fabulyová, Slovenský evanjelický cirkevný zbor a. v. v Budapešti; Alžbeta Nobiková, ev. a. v. farárka v. v., Sarvaš, a ďalší. V rámci služieb Božích spevom poslúžili zborové spevokoly z cirkevných zborov Bratislava-Petržalka, Chyžné, Košariská, Merník, Nesvady, Stredné Plachtince, Vyšný Žipov, Zvolenská Slatina, spojené spevokoly Pukanec – Bohunice a Michalovce – Pozdišovce a ďalší.

Galéria k článku