O dva týždne sa začnú V. evanjelické cirkevné dni

O dva týždne sa začnú V. evanjelické cirkevné dni

V Békešskej Čabe 6. − 8. júla 2016 očakávame niekoľko tisíc účastníkov zo Slovenska aj zo zahraničia. Budeme radi, ak sa ešte aj ďalší evanjelici zo Slovenska rozhodnú pre stretnutia s bratmi a sestrami z Dolnej zeme a zavítajú na cirkevné dni aspoň na jeden deň. Srdečne vás pozývame!
Prehľadný PROGRAM V. ECD

Okrem slovenských evanjelikov z Maďarska, zo Srbska, z Rumunska, Chorvátska, Česka a Slovinska do Békešskej Čaby prídu i hostia z Nemecka a ďalších krajín. Naše cirkevné dni sa po prvý raz v histórii uskutočnia mimo územia Slovenska. Békešská Čaba sa nachádza neďaleko hraníc s Rumunskom, Chorvátskom a so Srbskom a v minulosti bola veľmi významným centrom slovenských evanjelikov. Pýši sa najväčším evanjelickým chrámom v strednej Európe, ktorý postavili Slováci pred niekoľkými desiatkami rokov.

Evanjelické cirkevné dni sa v tomto chráme a v okolitých zborových priestoroch budú konať pod biblickým textom zo Ž 119, 46: „O Tvojich svedectvách chcem hovoriť, pred kráľmi sa nezahanbím.“ Organizačný výbor pripravil pre účastníkov podujatia zaujímavý program.

V prvý deň sa všetci stretnú na otváracích službách Božích, kde kázňou slova Božieho poslúži predsedajúci biskup Evanjelickej cirkvi v Maďarsku Péter Gáncs. Liturgovať budú duchovní spomedzi Slovákov žijúcich v zahraničí a spievať budú spevokoly zo Starej Pazovy a z Békešskej Čaby. V nasledujúcom duchovnom hudobno-poetickom programe sa zas predstavia evanjelici zo Slovenska.

Na druhý deň po slávnostných službách Božích s účasťou popredných predstaviteľov evanjelických cirkví z Maďarska, zo Srbska, z Rumunska, Česka, Chorvátska, Poľska, zo Slovinska, ako aj z Nemecka, zo Švédska, z Fínska, Ruska, Ukrajiny a Estónska si účastníci cirkevných dní budú môcť vybrať zo štyroch diskusných fór. V jednom bude generálny biskup Miloš Klátik diskutovať so svojimi hosťami – predstaviteľmi evanjelických cirkví z viacerých krajín – o 500. výročí reformácie. V druhom diskusnom fóre sa pod taktovkou vydavateľstva Tranoscius bude diskutovať na tému „Slovo z dlane nevyčítaš“. Prednášku o reformácii a národnom povedomí prednesie doc. Eva Tkáčiková a o spiritualite medzi vojakmi bude hovoriť generálny duchovný EPS Marian Bodolló.

Vo Veľkom evanjelickom kostole vystúpia so svojím programom slovenskí evanjelici žijúci v zahraničí. Spestrením podujatia budú vystúpenia slovenských ľudových hudieb z viacerých zúčastnených krajín.

Večerný program bude venovaný divadlu a hudbe rôznych žánrov. Spišské divadlo uvedie hru Pevec Boží, Juraj Sarvaš poeticko-dramatickú kompozíciu Orol tatranský; zahrajú Zvonkohra Košariská – Priepasné, skupina Admirál z Gočova a mládežnícka kapela Christianica z Vyšného Žipova. Na záver podujatia sa účastníci stretnú na rannej pobožnosti, po ktorej mnohí odcestujú na X. stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy do Budapešti.

Sme presvedčení, že aj tieto evanjelické cirkevné dni v nás posilnia vieru v Trojjediného Pána Boha, upevnia nás i v národnom povedomí a prispejú k rozvoju dobrých vzťahov medzi evanjelikmi z rôznych krajín.



Služby Božie z Békešskej Čaby budú vysielané v nedeľu 17. 7. 2016 o 10.00 na Dvojke.