Na V. ECD odovzdali prvé pamätné medaily 500. výročiu reformácie

Na V. ECD odovzdali prvé pamätné medaily 500. výročiu reformácie

Na otváracích službách Božích na V. evanjelických cirkevných dňoch, ktoré sa konali v stredu 6. júla 2016 vo Veľkom evanjelickom kostole v Békešskej Čabe Predsedníctvo ECAV na Slovensku odovzdalo prvú sériu pamätných medailí ECAV na Slovensku k 500. výročiu reformácie.
Štatút Pamätnej medaily k 500. výročiu reformácie schválilo Generálne presbyterstvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku na svojom zasadnutí dňa 5. decembra 2014. Naša cirkev pri príležitosti 500. výročia reformácie chce takéto ocenenie udeliť 500 osobnostiam zo Slovenska i zahraničia. Ocenené osobnosti budú registrované na generálnom biskupskom úrade, a tak naša cirkev bude postupne vytvárať aj pre históriu unikátny zoznam 500 najvýznamnejších osobnosti, ktorí žili a tvorili dejiny našej cirkvi v období 500 rokov po reformácii.

Pamätná medaila je ocenením významných zásluh jednotlivcov o rozvoj Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, podporu a šírenie jej dobrého mena doma i v zahraničí.

Predsedníctvo ECAV na Slovensku sa rozhodlo využiť naše stretnutie v Békešskej Čabe na slávnostné odovzdanie prvých pamätných medailí takýmto pre našu cirkev významným osobnostiam. Je len symbolické, že pamätnú medailu pod poradovým číslom 1 udelilo generálnemu tajomníkovi Svetového luteránskeho zväzu Rev. Dr. Martinovi Jungemu, a to za podporu ECAV na Slovensku a šírenie jej dobrého mena na pôde Svetového luteránskeho zväzu.

Za spoluprácu s ECAV na Slovensku pri zabezpečovaní pastorálnej starostlivosti slovenských evanjelikov žijúcich v Srbsku, Maďarsku, Rumunsku, Chorvátsku a Česku medailu dostali Samuel Vrbovský, biskup Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku, Péter Gáncs, predsedajúci biskup Evanjelickej cirkvi v Maďarsku, Branko Berič, biskup Evanjelickej cirkvi v Chorvátskej republike, Marián Čop, superintendent Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Českej republike, a Deszö Zoltán Adorjáni, biskup Evanjelickej luteránskej cirkvi v Rumunsku.

Za pastorálnu starostlivosť poskytovanú v slovenskom jazyku slovenským evanjelikom žijúcim v Rumunsku, Maďarsku a Chorvátsku a za ich duchovné vedenie bola medaila udelená Jurajovi Bálintovi, seniorovi Slovenského evanjelického luteránskeho seniorátu v Rumunsku, Hilde Gulácsiovej-Fabuľovej, zborovej farárke Slovenského evanjelického cirkevného zbor a. v. v Budapešti a putujúcej farárke Slovenskej duchovnej služby Evanjelickej cirkvi v Maďarsku, a Dušanovi Sajákovi, farárovi Evanjelického a. v. slovenského cirkevného zboru v Iloku.

Predsedníctvo ECAV na Slovensku využilo skutočnosť, že počas konania V. evanjelických cirkevných dní sa v Békešskej Čabe uskutočnilo aj zasadnutie v rámci Trojpartnerstva našej cirkvi s Evanjelickou krajinskou cirkvou vo Württembersku a Evanjelickou cirkvou stredného Nemecka: pamätnú medailu za dlhoročnú spoluprácu a podporu ECAV na Slovensku prevzali Diethard Kamm, dištriktuálny biskup dištriktu Gera-Weimar a zástupca krajinskej biskupky Evanjelickej cirkvi stredného Nemecka, Martin Michaelis, evanjelický farár a predseda Združenia evanjelických duchovných Evanjelickej cirkvi stredného Nemecka, Jens Latke, tajomník pre ekuménu Evanjelickej cirkvi stredného Nemecka, Ulrich Kiethe, osobný tajomník dištriktuálneho biskupa dištriktu Gera-Weimar Evanjelickej cirkvi stredného Nemecka, Andreas Rothe, farár Evanjelickej cirkvi stredného Nemecka vo výslužbe, Klaus Rieth, vedúci oddelenia pre misiu, ekuménu a rozvoj Evanjelickej krajinskej cirkvi vo Württembersku, a Senta Zurnová, farárka Evanjelickej krajinskej cirkvi vo Württembersku.

Za spoluprácu medzi ECAV na Slovensku a Sliezskou cirkvou evanjelickou augsburského vyznania a udržiavanie bratsko-sesterských vzťahov našich veriacich s veriacimi v Sliezsku medailu z rúk predsedníctva prevzal Jan Waclawek, biskup Sliezskej cirkvi evanjelickej a. v. v ČR.

Za šírenie dobrého mena ECAV na Slovensku v ich domovskej krajine (vo Švédsku a v Estónsku) medailu prevzali hostia V. evanjelických cirkevných dní Andreas Põder, emeritný arcibiskup Evanjelickej luteránskej cirkvi v Estónsku, Maria Wålstenová, tajomníčka pre medzinárodné a ekumenické vzťahy diecézy Härnösand Švédskej cirkvi a Charlotta Ekelundová, diecézna kaplánka diecézy Härnösand Švédskej cirkvi.

Za pomoc poskytovanú ECAV na Slovensku pri poskytovaní pastorálnej starostlivosti zahraničným evanjelikom žijúcim na Slovensku v anglickom jazyku bola pamätnou medailou k 500. výročiu reformácie ocenená aj Gail Godvin Mundtová, farárka Medzinárodného cirkevného zboru v Bratislave.

Fotografie: Edita Škodová

Galéria k článku