Na prijatí u predsedu BBSK Vladimíra Maňku

Na prijatí u predsedu BBSK Vladimíra Maňku

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka prijal 10. augusta 2011 v sídle BBSK v Banskej Bystrici dištriktuálneho biskupa ZD ECAV na Slovensku Milana Krivdu. Témou ich stretnutia bola príprava III. evanjelických cirkevných dní (ECD) v roku 2012.
Na úvod stretnutia dištriktuálny biskup priblížil pánovi predsedovi históriu a zmysel ECD a hlavnú tému budúcoročných III. ECD, ktoré budú venované problematike Slovákov žijúcich v zahraničí a otázkam šírenia zvesti slova Božieho v slovenskom jazyku veriacim trvalo alebo dočasne žijúcim mimo územia Slovenska. III. ECD sa budú konať v 29. 6. až 1. 7. 2012 a bude im predchádzať konferencia, ktorú pripravujeme v spolupráci s prípravným výborom Združenia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí.

III. ECD sa budú konať v Novohrade – vo Veľkom Krtíši a v Lučenci. Brat biskup Krivda v zastúpení generálneho biskupa pozval pána predsedu BBSK na tieto slávnosti a požiadal kraj a jeho inštitúcie o podporu a spoluprácu pri ich príprave.

Banskobystrický samosprávny kraj je zriaďovateľom Novohradského múzea a galérie v Lučenci. Keďže do programu III. ECD chceme zahrnúť aj prípravu niekoľkých výstav a zorganizovať diskusné fóra, radi by sme pri tom využili profesionálne skúsenosti tejto inštitúcie. V Lučenci sídli aj Novohradské osvetové stredisko, ktoré je takisto v pôsobnosti BBSK, a veríme, že pri príprave programu sa budeme vedieť oprieť aj o ich skúsenosti najmä pri organizácii pódiových vystúpení, divadelných vystúpení, propagácii, ale aj na tržnici duchovných možnosti.

Pán predseda s vďakou pozvanie prijal a potvrdil, že podpora kresťanskej kultúry a duchovného života je i jedným z cieľov Banskobystrického samosprávneho kraja. Privítal, že stretnutie Slovákov žijúcich v zahraničí naša cirkev organizuje v tomto kraji, čo určite prispeje aj k propagácii tohto pekného regiónu Slovenska. Zaželal organizátorom úspešné zvládnutie príprav.

Galéria k článku