Multimediálny program Dedičstvo otcov...

Multimediálny program Dedičstvo otcov...

Hudba a slovo zneli na hlavnom pódiu aj v sobotu večer, keď si účastníci cirkevných dní mohli pozrieť multimediálny program o ľuďoch, ktorí stáli pri zrode Evanjelického spevníka (1992).
Program niesol názov „Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane“ − tým vzácnym dedičstvom sú naše duchovné piesne, naposledy zozbierané a po prvý raz v slovenskom jazyku vydané v Evanjelickom spevníku v roku 1992. Slávnostné uvedenie slovenského Evanjelického spevníka na prvú adventnú nedeľu v roku 1993 sme si mohli pripomenúť vďaka jedinečným archívnym záberom zo služieb Božích vo Veľkom kostole v Bratislave , ktoré nám boli zapožičané zo strany RTVS len pre toto stretnutie v Spišskej Novej Vsi.

Žijúcich zostavovateľov spevníka Andreja Hajduka, Jána Vladimíra Michalka, Tomáša Gálla, Jána Lacka, Ladislava Fričovského a Jána Midriaka s kamerou navštívili Blažena Zaťková a Ivan Debnár z Internetovej televízie ECAV na Slovensku. Vďaka tomu sme si mohli pozrieť – a aj do budúcnosti zachovať – ich autentické svedectvo o práci na zostavovaní spevníka.

Svedectvo o týchto vzácnych osobnostiach zároveň podali aj ľudia, ktorí ich dobre osobne poznajú – generálny biskup Miloš Klátik, generálny dozorca Imrich Lukáč, biskup ZD Milan Krivda, bývalý generálny dozorca Pavel Delinga a riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský.

Celý program bol popretkávaný obľúbenými pesničkami zostavovateľov Evanjelického spevníka , ktoré sme si mohli zaspievať spolu so spevokolmi z Vyšného Žipova, Bratislavy-Petržalky, Košarísk – Priepasného a so spojenými spevokolmi z Pukanca a Bohuníc a z Michaloviec a Pozdišoviec.

Vynikajúcim osviežením programu boli aj ľudové melódie z rôznych kútov sveta, ktoré na husliach zahrala študentka Evanjelickej bohosloveckej fakulty Júlia Marušicová, a my cez tieto melódie, ktoré sme v novom spevníku už prijali za naše vlastné, mohli sme si nanovo uvedomiť silu nábožnej piesne, ktorá spája národy tejto zeme pri oslave Boha.

Program zostavil Dušan Vagaský, moderovali ho nedávni absolventi EBF UK Samuel Miško a Ľubica Gdovinová a na elektronickom organe hrala budúca študentka našej fakulty Paulína Kolesárová.

Galéria k článku