Malé javiskové formy na III. ECD

Malé javiskové formy na III. ECD

Jedným z programových blokov III. evanjelických cirkevných dní počas sobotného popoludnia 30. júna bol blok malých javiskových foriem pod názvom "Sila slova" v Divadle Boženy Slančíkovej Timravy v Lučenci, kde sa predstavili viaceré súbory a skupiny.
O tom, akú silu má slovo – predovšetkým Božie slovo – na úvod programového bloku prehovoril evanjelický farár z Pukanca Michal Zajden; niekoľkými piesňami ho doplnili spevokolisti z Pukanca a Bohuníc.

Význam slova – slova zrozumiteľného širokým vrstvám ľudu – pri šírení Božieho slova vyzdvihlo scénické pásmo Katechysmus D. M. Luthera Od Trech Super Attendentůw Roku 1612. Jednotlivé epizódy zachytávali, ako sa Martin Luther rozhodol napísať jednoduchý, presný a jasný výklad Písma pre široké vrstvy veriacich a ako sa jeho katechizmus rozhodli u nás vydať naši prví traja superintendenti – Eliáš Láni, Samuel Melík a Izák Abrahamides. Ďalšie scény názorne ukazovali použitie Lutherovho katechizmu pri vyučovaní či už v cirkevnej škole, alebo doma v rodine. Pásmo pri príležitosti 400. výročia vydania Lutherovho katechizmu v našej cirkvi napísal Miloš Kovačka; za scénickú úpravu vďačíme Ivanovi Giačovi, ktorý ho aj naštudoval s ochotníkmi z Turčianskeho seniorátu - konkrétne z Príboviec, Martina a Blatnice; ich slovo piesňami doplnil spevokol Nezábudky z Necpál. Škoda, že precízne naštudované scénické pásmo nevidelo viac účastníkov III. ECD, ktorí si museli voliť medzi súbežne sa konajúcimi viacerými programami.

Zahraničných účastníkov III. ECD na pódiu Divadla B. S. Timravy reprezentovali dva súbory: deti z CZ v Iloku (Chorvátsko) pod vedením Boženy Sajákovej uviedli hudobno-poetické pásmo Svetlo z kríža s nápaditým použitím šatiek z našich predchádzajúcich cirkevných dní; v multijazykovom poeticko-hudobnom pásme K výšinám zostavenom z básní slovenských autorov vystúpili Naďa Hammarberg (Švédsko) Zuzana Pengue (Taliansko), Lucia Torchio (Taliansko), Iveta Galbavá (ČR), Janka Haluková (ČR) a Dušan Tóth (Kanada); spevom ich vhodne doplnila Zuzana Pengue (Taliansko), ktorá v piatok večer zaspievala aj v rámci slávnostnej akadémie zahraničných Slovákov na hlavnom pódiu.

Vivat Georgius Tranoscius! – zaznelo v scénickom pásme študentov Ev. gymnázia Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši, ktorí priblížili nielen osobnosť Juraja Tranovského, ale aj svoju školu. Evanjelickú spojenú školu v Prešove predstavil jej riaditeľ Marián Damankoš a následne študenti Ev. kolegiálneho gymnázia v Prešove uviedli pantomímu spojenú s hovoreným slovom. Svoj príspevok do programu pridali aj študenti Ev. gymnázia v Tisovci v podobe pásma Pokora a pýcha. Bloky slova sa striedali s blokmi hudby – na Božiu chválu s typickým entuziazmom zaspievali Ďatelinky – detský spevokol z CZ Dudince, ako aj študenti z Ev. lýcea v Bratislave.

Súčasťou programového popoludnia v Divadle B. S. Timravy bola detská besiedka, ktorú viedol tajomník GBÚ pre vzdelávanie a misiu Štefan Kiss so svojím tímom. Okrem detských piesní tu zaznelo slovo o tom, že naším Hradom, v ktorom sa cítime bezpečne, je Pán Boh. V nadväznosti na detskú besiedku bolo uvedené predstavenie hudobno-dramatického súboru Plamienok z CZ ECAV Bratislava-Petržalka, ktorý predviedol pôvodný muzikál Snežienka. Napísali ho petržalskí cirkevníci Ondrej Socha (hudba) a Mária Tomaško (scenár) na motívy rozprávky H. Ch. Andersena a deti pod vedením Evy Kolesárovej ho zvládli s veľkým úspechom.

Výborné výkony všetkých účinkujúcich sťažené horúčavou a dusnom v sále iste ocenili všetci diváci, ktorých počet sa menil vzhľadom na bohatú ponuku iných programov. Veríme, že slová a piesne prednesené nie na našu, ale na Božiu chválu padli na úrodnú pôdu.

Na záver spomenieme výstavu z tvorby insitných umelcov z Kovačice, ktorá bola inštalovaná v predsálí Divadla B. S. Timravy. Pripravila ju Oľga Bodorová z Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote v spolupráci s Galériou naivného umenia v Kovačici. Na vernisáži výstavy sa prihovoril aj biskup Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku Samuel Vrbovský, ktorý prítomným osvetlil názov výstavy Ora et labora – Modli sa a pracuj a odovzdal im pozdravy od našich rodákov zo srbskej Vojvodiny.