Július Barč-Ivan − Pevec Boží

Július Barč-Ivan − Pevec Boží

Pri príležitosti 400. výročia Spišskopodhradskej synody a IV. evanjelických cirkevných dní Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi uviedlo divadelnú hru Júliusa Barča-Ivana Pevec Boží, ktorá zobrazila časť z pohnutého života evanjelického farára Juraja Tranovského, neskôr zostavovateľa prvého spevníka evanjelických piesní Cithara sanctorum.
Predpremiéra hry sa konala v neskorých večerných hodinách v piatok 26. júna; slávnostná premiéra za účasti predstaviteľov cirkevného a spoločenského života sa uskutočnila v sobotu 27. júna. Pod vedením režiséra a dramaturga Jána Sládečka hru naštudovali herci Spišského divadla Mikuláš Macala, Antónia Olšavská, Peter König, Pavol Pivko, Pavol Sedlačko, Mikuláš Dzurík, Ľudovít Košík a ďalší.

Július Barč-Ivan túto zaujímavú historickú hru napísal v roku 1934 a uvedená bola len raz, a to liptovskomikulášskymi ochotníkmi k 300. výročiu vydania Cithary sanctorum v roku 1936. V Spišskej Novej Vsi sme si teda mohli pozrieť jej prvé uvedenie na profesionálnom javisku.

Spišské divadlo plánuje inscenáciu uviesť v rámci osláv 500. výročia Lutherovej reformácie aj v iných mestách na Slovensku.

Foto: Pavol Furik

Galéria k článku