III. ECD v Dome Matice slovenskej

V rámci programu III. evanjelických cirkevných dní v Lučenci sa v Dome Matice slovenskej, Rázusova 33, uskutočnia viaceré sprievodné podujatia: vernisáž výstavy, prezentácie kníh, diskusné fórum... Srdečne vás pozývame.
V piatok 29. 6. 2012 o 14:30 sa uskutoční vernisáž výstavy „Život Slovákov v Amerike“. Vystavený bude výber z fotografií Karola Plicku zachytávajúci duchovný život Slovákov v Amerike a materiály, ktoré účastníkom výstavy priblížia prácu zahraničnej Matice slovenskej. V piatok 29. 6. 2012 si návštevníci budú môcť výstavu pozrieť do 18:00 a v sobotu 30. 6. 2012 od 11:00 do 20:00.

Paralelne s výstavou sa v Dome Matice slovenskej v sobotu 30. 6. 2012 budú konať ďalšie sprievodné podujatia.

Prezentáciu kníh o evanjelikoch vydaných Maticou slovenskou spojenú s diskusiou so začiatkom o 13:00 bude uvádzať Jaroslav Matys, evanjelický farár a predseda ZED, a Alena Rezková, riaditeľka Domu Matice slovenskej. Hosťami budú Ján Jančovic, autor prezentovanej knihy Slovenské vysťahovalectvo a Miriam Viršinská, autorka knihy Evanjelická cirkev a. v. v Uhorsku a Slováci v druhej polovici 19. storočia. S hudobnými príspevkami vystúpi spevokol Laudate a Petržalské okteto z CZ ECAV na Slovensku Bratislava-Petržalka.

V čase od 14:30 do 16:30 sa uskutoční diskusné fórum „Slováci žijú aj v zahraničí“. Moderátormi diskusného fóra budú generálny biskup Miloš Klátik a generálny dozorca Pavel Delinga. S referátmi vystúpia biskup SECAV v Srbsku Samuel Vrbovský, senior Slovenského evanjelického seniorátu v Rumunsku Juraj Bálint a evanjelický farár pôsobiaci v Kanade Dušan Tóth. S hudobnými príspevkami vystúpi spevokol Generácie z Rumunska a ženský spevokol z Hnúšte.

Na prezentáciu publikácií o Slovákoch žijúcich v zahraničí z produkcie zahraničných vydavateľstiev môžu návštevníci prísť v čase od 16:30 do 18:00. Prezentáciu bude uvádzať Ivan Mucha, senior Novohradského seniorátu a predseda Synody ECAV na Slovensku. S prezentáciami kníh vystúpia Anna Kováčová, riaditeľka Výskumného ústavu Slovákov v Maďarsku, Dušan Saják, evanjelický farár pôsobiaci v Iloku – Srbsko, Božena Sajáková evanjelická farárka pôsobiaca v Iloku – Srbsko a Milina Sklabinska, riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade v Srbsku. S hudobnými príspevkami vystúpi ženský spevokol z Hnúšte a spevokol Božia ozvena z Chorvátska.

Ste srdečne vítaní!