Hlavné služby Božie na III. evanjelických cirkevných dňoch v Lučenci

Hlavné služby Božie na III. evanjelických cirkevných dňoch v Lučenci

Na Námestí republiky sa v sobotu 30. júna na hlavných službách Božích napriek veľkej horúčave zišlo okolo tritisíc veriacich z celého Slovenska i zo zahraničia. Na televíznych obrazovkách služby Božie sledovali ďalšie tisícky ľudí (podľa informácie z RTVS bola sledovanosť vyššia ako priemerne).
Slávnostnou kázňou slova Božieho poslúžil generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik; liturgovali Miloš Klátik, biskup ZD Milan Krivda, biskup VD Slavomír Sabol, biskup Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku Samuel Vrbovský, senior NOS Ivan Mucha, konsenior NOS Jaroslav Ďuriš a domáci zborový farár Lučenec Ján Rajtók; kantoroval Marek Mišiak z CZ Veľký Krtíš. V rámci služieb Božích vystúpili spevokoly Sion z CZ Stredné Plachtince, Chorus Comenianus z Evanjelického gymnázia Jána Ámosa Komenského v Košiciach a dychová hudba Posaunenchor z CZ Mníšek nad Hnilcom.

V úvode kázne brat generálny biskup osobitne pozdravil slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí, z ktorých mnohí majú korene práve v tomto kraji – v Novohrade. V kázni na text L 6, 31 – 36 zdôraznil, že nás všetkých spája láska Ježiša Krista, láska, ktorá je dokonalá a nikdy neprestane: „Mottom týchto III. evanjelických dní je citát z 33. žalmu, 12. verš: Blahoslavený je národ, ktorému Hospodin je Bohom. Každý úprimný kresťan si určite praje, aby slová tohto žalmu platili aj pre ten jeho národ, pre jeho krajinu. Modlime sa za to a zároveň konajme svoje poslanie!“ – vyzval veriacich generálny biskup a pokračoval: „Neúnavne ponúkajme naše kresťanské hodnoty vonkajšiemu svetu, aby sa stali súčasťou morálky občianskej spoločnosti a základom pre štátnu legislatívu, ktorá by limitovala správanie sa celej spoločnosti. Cirkev tu nie je a nikdy nebola len sama pre seba. Musí byť otvorená, ale aj jasne identifikovateľná, čo sa týka vieroučných zásad a jej smerovania.“
Na záver kázne z úst generálneho biskupa zaznela modlitba:
„Všemohúci Bože, oslavujeme Ťa za Tvoje veľké milosrdenstvo. Ďakujeme, že si naším dobrotivým Otcom a dávaš nám všetko, čo potrebujeme, aj keď si to nezaslúžime. Oslavujeme Ťa najmä za najväčší dar Tvojho milosrdenstva, za Tvojho Syna a nášho Spasiteľa Ježiša Krista.
Pane Ježiši Kriste, ďakujeme Ti úprimne za to, že si kvôli nám hriešnym prišiel na túto zem a obetoval si sa za nás. Ďakujeme za Tvoje slovo a múdre rady, ktoré sme si aj dnes pripomenuli.
V pokore vyznávame, že sme ďaleko od Tvojho príkladu nezištnej lásky, že často nevieme odpustiť ani preukázať skutočnú kresťanskú lásku. Prosíme o Tvoje odpustenie.
Bože Duchu Svätý, veď naše myslenie, stvor nám čisté srdce a nauč nás ako máme tvoriť pokoj, šíriť lásku, každodenne dokazovať milosrdenstvo a milovať aj svojich nepriateľov. Prosíme za duchovnú obnovu našich rodín, našich cirkevných zborov, našich vzájomných bratsko-sesterských vzťahov, prosíme za našu vlasť.
Svätý Bože, prosíme, pomáhaj nám, aby sme boli skutočnými nasledovníkmi Pána Ježiša Krista, aby sme slovom i službou milosrdenstva pomáhali šíriť radostnú nádej večne blahoslaveného života. Amen.“


V rámci služieb Božích generálny biskup Miloš Klátik a generálny dozorca Pavel Delinga odovzdali tohtoročnú Cenu Leonarda Stöckela. Ocenené boli tri osobnosti Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku: prof. ThDr. Igor Kišš, doc. Dr. Miloš Kovačka, PhD., a spisovateľ Ivan Kadlečík. V mene laureátov sa za prejav uznania poďakoval prof. Igor Kišš.

Po piesni spevokolu Chorus Comenianus sa zhromaždeniu prihovoril vedúci Kancelárie prezidenta republiky Milan Čič, ktorý pozdravil veriacich v mene pána prezidenta Ivana Gašparoviča. Potom riaditeľ GBÚ Dušan Vagaský prečítal oznam o vyhlásení ofery , ktorej výťažok bude venovaný na podporu práce ECAV na Slovensku v prostredí Slovákov žijúcich v zahraničí.

Na záver slávnostných služieb Božích zaznel mohutný spev evanjelickej hymny Hrad prepevný. Po službách Božích oficiálnych hostí III. ECD prijala na Mestskom úrade v Lučenci pani primátorka Alexandra Pivková.

Foto: L. Kukula

Galéria k článku