Evanjelická diakonia na IV. ECD

Evanjelická diakonia na IV. ECD

V rámci bohatého programu IV. evanjelických cirkevné dni v Spišskej Novej Vsi dostala možnosť predstaviť svoju činnosť aj Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku.
Centrum Evanjelickej diakonie ECAV na Slovensku
V priestoroch telocvične a na vnútornom nádvorí bývalej evanjelickej školy bolo Centrum Evanjelickej diakonie. Ústrednou témou bola téma Diakonia, mládež a dobrovoľníctvo.
Väčšina z nás si pri vyslovení slova ,,diakonia“ predstaví poskytovanie sociálnych služieb ľudí starých, chorých, zomierajúcich. Diakonia je však otvorená aj pre mladých ľudí. Ako sme mohli na cirkevných dňoch vidieť, naši dobrovoľníci z Nemecka, ale aj zo Slovenska sa aktívne podieľali na prezentácii a aktivitách našej práce. Mladým ľuďom sme sprostredkovali informácie o možnosti zúčastniť sa každoročných letných aktivít, ako aj o možnosti práce v sociálnych službách na dobrovoľníckej báze počas celého roku. Nemeckí dobrovoľníci boli veľmi radi, že sa mohli podieľať na diakonickej činnosti v rámci cirkevných dní v Spišskej Novej Vsi.

V Centre Evanjelickej diakonie bola umiestená aj výstava fotografií o humanitárnej pomoci pre Afganistan, ktorú pripravilo Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v OS a OZ SR.

Tržnica duchovných možností
Súčasťou IV. ECD bola aj Tržnica duchovných možností, na ktorej mala svoj stánok Evanjelická diakonia. Obohatením všetkých nás bolo, že v stánku prvýkrát okrem pracovníkov diakonie a zamestnancov stredísk Horné Saliby, Kšinná, Komárno bola aj klientka, ktorá navštevuje Denný stacionár v stredisku Vranov nad Topľou. Všetci spoločne prezentovali svoje činnosti a sociálne služby vo svojich strediskách pre seniorov. Záujemcom ochotne odpovedali na všetky ich otázky.
Príjemní ľudia, informácie, dobrá nálada a nielen to čakalo všetkých tých, ktorí sa pri našom stánku zastavili. Prekvapením bolo drobné občerstvenie. Každý si mohol pochutnať na koláčikoch, drobnom pečive, ktoré pripravili zamestnanci stredísk. Zároveň sme ponúkali kávu, čaj, minerálku. Mysleli sme aj na našich najmenších, pre ktorých sme mali pripravené lízadlá a cukríky.
Svoju činnosť svojimi výrobkami prezentovalo stredisko Vranov nad Topľou. Ich šikovné klientky pripravili levanduľové vrecúška, ktorých vôňa prilákala nejedného okoloidúceho. Ich zásluhou bola i výzdoba stánku v podobe ručne pletených diek, ktoré pútali pozornosť a bol o ne veľký záujem.
Teší nás záujem ľudí o činnosť a náplň diakonie. Ďakujeme všetkým, ktorí sa pri stánku zastavili, a zároveň veríme, že odchádzali s peknými dojmami, duchovne posilnení a povzbudení do takejto praktickej služby lásky aj vo svojom okolí.

Praktická pomoc
Úspešnou tradíciou Evanjelických cirkevných dní je podávanie guľáša, ktorý spoločne zabezpečujú Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku, Ekumenická pastoračná služba v OS SR a OZ SR a Ministerstvo obrany SR.Tak bolo aj v sobotu 28. júna, keď sa v priestoroch evanjelickej školy sa podával tradičný guľáš nielen pre účinkujúcich v programoch IV. ECD, ale aj pre hostí a ostatných účastníkov IV. ECD.

Galéria k článku