Dojmy srbských evanjelikov z V. ECD

Dojmy srbských evanjelikov z V. ECD

Na V. evanjelických cirkevných dňoch v Békešskej Čabe sa zúčastnila aj naša evanjelická cirkev zo Srbska. Do Békešskej Čaby pricestovalo asi 300 návštevníkov zo všetkých troch seniorátov – Báčskeho, Banátskeho a Sriemskeho na čele s biskupom Mgr. Samuelom Vrbovským.
Na podujatí sme sa zúčastnili aj spolu bratmi farármi a sestrami farárkami: Mgr. Jánom Cickom, Mgr. Jaroslavom Javorníkom, PhD., Mgr. Igorom Feldym, Mgr. Jánom Zahorcom, Mgr. Jasminou Kotasovou-Medveďovou, Mgr. Jankou Kopčokovou a Mgr. Jánom Vidom.

Do programu cirkevných dní prispel aj náš cirkevný spevácky zbor CREDIMUS, ktorý tvoria veriaci z troch cirkevných zborov jedného okresu: z Kulpína, Báčskeho Petrovca a Hložian, na čele s profesorkou hudby Annou Medveďovou. Keďže sme sa na evanjelických cirkevných dňoch zúčastnili po prvýkrát, naše dojmy boli o to silnejšie.

Náš spevácky zbor mal česť spievať v rámci slávnostného podpisovania zmluvy o spolupráci medzi evanjelickými cirkvami s bohoslužobným jazykom slovenským. Zúčastnili sme sa na takmer všetkých duchovných akciách v Békešskej Čabe. Služby Božie svojou dôstojnosťou, veľkoleposťou, pompéznosťou naplnili srdcia všetkých veriacich. Pútavo stvárnená divadelná hra Pevec Boží v podaní Spišského divadla zo Spišskej Novej Vsi zanechala v nás úchvatný umelecký dojem. Jedinečným zážitkom boli aj ekumenické polnočné služby Božie v stane Ekumenickej pastoračnej služby po ktorých nasledoval pochod zástupu veriacich so sviečkami po námestí, kde vzdali hold obetiam 1. a 2. svetovej vojny a holokaustu.

Slovami priblížiť tri nádherné dni strávené v Békešskej Čabe v Maďarsku je takmer nemožné. Bolo treba zažiť tú veľkoleposť, jedinečnosť a dôstojnosť V. evanjelických cirkevných dní, za čo vďačíme Pánu Bohu.

Fotografie: Edita Škodová