Deti na III. evanjelických cirkevných dňoch

Deti na III. evanjelických cirkevných dňoch

Organizátori pri príprave III. evanjelických cirkevných dní pamätali aj na deti a pripravili pre ne program, pri ktorom sa mohli zabaviť aj niečo dozvedieť.
Už o 11.00 hod., teda hneď po skončení hlavných služieb Božích, sa deťom venovali pracovníci Novohradského osvetového strediska, ktoré až do 13.00 hod. pozývalo deti na kreatívne aktivity priamo na Námestí republiky. Námestím zatiaľ zneli detské piesne, ktoré na hlavnom pódiu postupne zaspievali detské súbory Nezábudka z Necpál, Svätojánske mušky z Liptovského Jána, Detský súbor zo Základnej evanjelickej školy Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote, Ďatelinky z Dudiniec a napokon Plamienok z Petržalky, ktorý všetkých hudobne pozval na svoj muzikál Snežienka do Divadla B. S. Timravy.

Po spoločnom obede sa deti zišli v priestoroch Divadla B. S. Timravy konala detská besiedka na tému „Môj Boh − môj hrad“. Pre deti ju pripravili Zlatica, Anka a Betka Lichvarčíkové a Silvia, Štefan, Radka a Rastislav Kissovci. Okrem detských piesní tu odznelo aj slovo o tom, že Pán Boh je naším Hradom, v ktorom sa cítime bezpečne, a na konci stál aj na javisku pevný a dobre strážený hrad. Detskú besiedku deti zakončili spievaním evanjelickej hymny Hrad prepevný.

V tom istom priestore sa po detskej besiedke konalo predstavenie hudobno-dramatického súboru Plamienok z CZ ECAV Bratislava-Petržalka, ktorý pod vedením Evy Kolesárovej predviedol pôvodný muzikál Snežienka, ktorí napísali petržalskí cirkevníci Ondrej Socha - hudba, Mária Tomaško - scenár.

A po toľkom slove a hudbe sa deti opäť vrátili k tvorivosti, a to vo malej sále divadla, kde si až do 17.00 hod. mohli kresliť, vyrobiť malú pamiatku na Lučenec alebo originálnu pečať so znakom Lutherovej ruže, ktoré s deťmi vyrábal heraldik Jozef Karlík.

Program pre deti bol pestrý a veríme, že si v ňom každý našiel to svoje. Vďaka zaň patrí nielen tým, ktorí ho pripravili, ale najmä Pánu Bohu za to, že požehnal snahu a dal zrod dielu nám na radosť a Jemu na slávu.