Služby Božie k 400. výročiu Spišskopodhradskej synody

 Služby Božie k 400. výročiu Spišskopodhradskej synody

400. výročie konania Spišskopodhradskej synody si pripomenuli evanjelici zo Spiša, Šariša a ďalších východoslovenských regiónov, ktorí zaplnili Evanjelický a. v. chrám Boží v Spišskom Podhradí na spomienkových službách Božích v nedeľu 26. januára 2014 so začiatkom o 13.30 hodine.
Tieto slávnostné spomienkové služby Božie boli súčasťou celocirkevných osláv 400. výročia Spišskopodhradskej synody a pripravil ich Generálny biskupský úrad ECAV na Slovensku v spolupráci s CZ ECAV Spišská Nová Ves a Spišské Vlachy. Toto významné výročie si pripomenie aj Synoda ECAV na Slovensku, ktorá sa zíde v Levoči 6. – 7. júna 2014, ako aj IV. evanjelické cirkevné dni, ktoré sa budú konať v Spišskej Novej Vsi 25. – 29. júna 2014.

Na službách Božích sa zúčastnilo Predsedníctvo ECAV na Slovensku, dištriktuálny biskup Východného dištriktu Slavomír Sabol, seniorka Liptovsko-oravského seniorátu Katarína Hudáková, seniorTatranského seniorátu Roman Porubän, senior Šarišsko-zemplínskeho seniorátu Ján Velebír, zborový farár zo Spišskej Novej Vsi Jaroslav Matys, ktorý administruje CZ ECAV Spišské Vlachy, kam patrí dcérocirkev Spišské Podhradie, námestná farárka zo Spišskej Novej Vsi Monika Vdovjáková, ako aj početní duchovní a veriaci z okolitých cirkevných zborov. Za Rímskokatolícku cirkev prijal pozvanie spišský pomocný biskup Andrej Imrich.

Slávnostnú kázeň na text R 12, 16 – 21 „Buďte vospolok jednomyseľní, nebuďte namyslení, ale majte porozumenie pre nízko postavených... Nedaj sa premôcť zlému, ale zlé premáhaj dobrom!“ mal brat generálny biskup Miloš Klátik. Pripomenul aj biblické motto Spišskopodhradskej synody zo 133. žalmu: „Hľa, aké dobré, aké milé je to, keď bratia spolu bývajú!“, ktoré odzrkadľovalo skutočnosť, že napriek rôznym ťažkostiam sa evanjelici na východnom Slovensku dokázali zorganizovať a vytvoriť dve superintendencie. Poďakoval veriacim, že i napriek mrazivému počasiu zaplnili kostol poháňaní túžbou, aby vytvorili jednomyseľné spoločenstvo veriacich v Pána Ježiša Krista.
„Život kresťana má byť cieľavedomým uskutočňovaním kresťanských zásad, toho, čo nás učí Písmo sväté,“ povedal brat generálny biskup. Preto sa stále máme zamýšľať nad naším kresťanským poslaním v rodine, v cirkevnom zbore i v spoločnosti a nad tým, ako tieto zásady plníme: či ideme za Kristom a vytvárame okolo seba ovzdušie pravého pokoja, skutočnej lásky a radosti, či sme jednomyseľní a usilujeme sa o bratsko-sesterskú lásku a svornosť v spoločenstve. Je nebezpečné podľahnúť pýche a namyslenosti – máme konať podľa slov apoštola Pavla: „Majte porozumenie pre nízko postavených; nebuďte múdri len pre seba.“ Lebo „viera v Pána Boha má človeka oslobodzovať od namyslenosti – presvedčenia, že on je viac, že druhých prevyšuje“, aby si nepestoval kult vlastnej osoby: „Pretože duchovná pýcha a nejednotnosť spejú k vnútornému rozkladu spoločenstva.“
Ďalej generálny biskup zdôraznil apoštolovo napomenutie, že sa v osobnom živote treba vzdať individuálnej pomsty: „Nikomu sa neodplácajte zlým za zlé; starajte sa o dobré pred všetkými ľuďmi. Ak je možné, nakoľko je na vás, majte pokoj so všetkými ľuďmi, nepomstite sa, milovaní, ale ponechajte to hnevu (Božiemu).“ Musíme sa snažiť premôcť hnev a túžbu po odplate, lebo Pán Ježiš od nás žiada odpúšťanie a kresťanskú lásku, ktorá je bez pokrytectva – a tá musí byť viditeľná v našich rodinách aj v cirkevných zboroch; to však v žiadnom prípade neznamená toleranciu zla a nespravodlivosti. „Všetci kresťania majú každodenne dokazovať, že idú za Pánom Ježišom Kristom. Majú na to využívať všetky dary od Pána Boha a svojim blížnym slúžiť v nepokryteckej láske,“ povedal na záver svojej kázne brat generálny biskup.

Históriu a význam pamätnej synody, ktorá sa konala v Spišskom Podhradí 22. a 23. januára 1614 a jej výsledkom bolo vytvorenie dvoch superintendencií − Spišsko-šarišskej superintendencie a Superintendencie piatich kráľovských miest, pripomenul brat farár Jaroslav Matys.

Chrámové zhromaždenie pozdravil aj generálny dozorca ECAV na Slovensku Imrich Lukáč, člen dcérocirkvi Spišské Podhradie Milan Karpaty, ako aj primátor Spišského Podhradia Jozef Bača. Do programu služieb Božích prispeli deti zo Základnej školy v Spišskom Podhradí pod vedením Marty Lackovej a spevokol zo Spišskej Novej Vsi pod vedením Igora Gregu. Na organe hral Igor Grega.

Galéria k článku