500 rokov reformácie na Slovensku a Evanjelické osobnosti Novohradu na III. ECD

 500 rokov reformácie na Slovensku a Evanjelické osobnosti Novohradu na III. ECD

Spoločná vernisáž obidvoch výstav sa konala v rámci III. ECD 29. 6. 2012 v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Podujatie moderovala riaditeľka Iveta Kaczárová. Návštevníkom sa prihovorili predseda Synody ECAV Imrich Lukáč a autori výstav. Na klavíri hrala Paulínka Kolesárová z CZ Bratislava-Petržalka.
Putovná výstava Ústredného archívu ECAV na Slovensku pod názvom 500 rokov reformácie na Slovensku sa skladá z 15 panelov. Scenár výstavy, ako aj popis archívnych dokumentov zostavila Zora Bakošová. Ústredný text o histórii ECAV na Slovensku pre jednotlivé panely napísal generálny biskup Miloš Klátik. Výstava oboznamuje návštevníka s vieroučným základom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku a jej stručnými dejinami. Podstatu výstavy tvoria fotografie archívnych dokumentov, historických tlačí a iného ilustračného materiálu. Ich autorom je Michal Lašut.

Výstavu vhodne dopĺňali artefakty z bohoslužobného života cirkevného evanjelického zboru a domácich pobožností, ktoré poskytli cirkevné zbory v Bratislave-Petržalke a Košeci. Autorom tejto časti výstavy bol farár Vladimír Kmošena.

Súbežne s putovnou výstavou bola otvorená expozícia starých pohľadníc a evanjelických osobností Novohradu, ktorá je umiestnená v Štátnom archíve Banská Bystrica – pobočka Lučenec. Jej autorkou bola riaditeľka archívu Kristína Beciánová.

Galéria k článku