400 rokov prípravnej porady v Tvarožnej

Rodáci z Tvarožnej vyhlásili rok 2013 za jubilejný rok, aby si pripomenuli dôležité dátumy vzťahujúce sa k tejto obci. Jedným z nich bolo 400. výročie prípravnej porady k Spišskopodhradskej synode 1614. Prípravná porada sa konala v Tvarožnej 4. júla 1613.
Pri tejto príležitosti sa 4. júla 2013 v Tvarožnej konali slávnostné služby Božie, na ktorých sa zúčastnili dištriktuálny biskup Východného dištriktu ECAV na Slovensku Slavomír Sabol, senior Tatranského seniorátu ECAV na Slovensku Roman Porubän a ďalší kňazi. Po službách Božích sa všetci odobrali na miestny cintorín, kde si pri znovuobnovenom hrobe položením vencov uctili pamiatku Johannesa Brosza. Na budove evanjelickej fary biskup S. Sabol so starostkou Tvarožnej D. Mathiovou odhalili pamätnú tabuľu, ktorá bude pripomínať veľkú udalosť spred štyristo rokov. Na záver v zasadacej miestnosti obecného úradu odznela pútavá prednáška o Spišskopodhradskej synode 1614, ktorú predniesla Božena Malovcová, riaditeľka Štátneho archívu Poprad – Spišská Sobota.

Pekná slávnosť pripomenula významné osobnosti a bohaté dejiny Tvarožnej (nem. Durelsdorf), ktorá bola kedysi kráľovským mestom patriacim do spoločenstva 13 spišských kráľovských miest zálohovaným Poľsku.

Podujatie organizovala Spoločnosť A. E. Mayerhoffera Tvarožná, Evanjelický farský úrad Kežmarok a obec Tvarožná.

Ďalšie výročia, ktoré si v roku 2013 pripomenuli v Tvarožnej:

255. výročie postavenia druhého dreveného kostola (1758), ktorý vyhorel v roku 1775, keď takmer celá obec ľahla popolom. Požiar si vyžiadal osem ľudských životov a deväť ďalších utrpelo značné popáleniny.

235. výročie posviacky terajšieho neskorobarokového chrámu Božieho.

205. výročie narodenia Jakoba Westera, ktorý plných 50 rokov bol evanjelickým učiteľom a organistom v Tvarožnej. Bol známy aj ako vynikajúci interpret diela Hienricha Schütza a Johanna Sebastiana Bacha. Okrem toho bol priekopníkom ovocinárstva, aktívnym členom a funkcionárom Spišského učiteľského spolku.

195. výročie od smrti Johannesa Brosza, evanjelického kňaza, učiteľa, matematika a prírodovedca. Spolupracoval s anglickým vedcom Róbertom Townsonom pri výškovom meraní tatranských končiarov. Je to osobnosť európskeho formátu.

190. výročie od narodenia Johanna Csinka, ktorý bol právnikom, evanjelickým teológom a napísal viacero učebníc pre vtedajšie školy. Naposledy mu vyšla učebnica anglického jazyka, ktorá sa používala na vysokých školách do roku 1945. Bol aj účastníkom revolúcie v rokoch 1848 - 1849.

190. výročie sa viaže aj k narodeniu Ludwiga Emeritzyho, ktorý bol významným pedagógom na viacerých školách. Naposledy pôsobil na evanjelickom lýceu v Bratislave a na teologickej fakulte.

140 rokov ubehlo od narodenia Ludwiga Szuttora, ktorý bol dobrým stolárskym majstrom – interzistom. Pre Budovu národov v americkej Philadelphii zhotovil veľkú hlavnú vchodovú bránu a pracoval aj v obchodníctve.

120 rokov uplynulo od narodenia vynikajúceho humanistu, evanjelického farára, básnika a martýra Arpáda Ernsta Mayerhoffera. Napísal tri básnické zbierky s názvom Kvety na kraji cesty, Napred a Hlasy nášho kraja. Okrem toho je autorom stovky príležitostných básní a náboženských piesní. Krajanská tlač ho nazvala básnikom nemeckej menšiny na Slovensku 20. storočia. V roku 1945 bol odovzdaný sovietskym jednotkám NKVD, ktoré ho spolu s ďalšími občanmi Tvarožnej zaistili a odvliekli na nútené práce do gulagu č. 515 na Kaukaz, kde boli olovené bane. V ťažkých podmienkach sa popri svojej práci snažil svojim spoluväzňom dať duchovnú útechu aj s prisluhovaním Večere Pánovej. Za to bol sústavne mučený, až napokon utýraný na smrť (25. apríla 1945).

Foto: Na cintoríne si prítomní uctili pamiatku Johannesa Brosza.

Vyšlo: Podtatranské noviny, 31/2013, 30. 7. 2013 (upravené E. Š.)